Raadsleden struikelen over elkaar in discussie over ballonnenverbod

"Houd toch op met dat kinderachtig gekibbel." Woorden van raadslid Astrid van de Wetering, nadat een discussie over ballonnen in de raadsvergadering woensdagavond uit de hand dreigde te lopen.

Op tafel lag een motie van de PvdA met een opdracht aan het college om het oplaten van ballonnen te verbieden, zodat de omgeving niet met zwerfplastic wordt belast. GroenLinks-raadslid Elias Marseille zette vervolgens fel in met de vraag hoeveel aanwijzingen de PvdA nog wil hebben dat het college bezig is om de mogelijkheden voor een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening te bekijken. Hij vond het niet nodig dat de PvdA daarvoor een motie op tafel legde.

De opmerking leidde tot verbazing bij de PvdA, omdat Marseille in de commissievergadering van 8 mei nog had aangegeven de motie van harte te ondersteunen. De toon werd nog een stukje feller, nadat Marseille raadslid Remko van de Belt (PvdA) verweet dat de PvdA er met de proefballon van GroenLinks vandoor was gegaan. GL had als eerste vragen gesteld over een verbod om ballonnen op te laten en daar had het college op geantwoord er welwillend tegenover te staan.

Peter van Sijp (VVD) en Cees Hoogerheide (Texels Belang) schaarden zich achter coalitiegenoot GroenLinks en zeiden dat zij vertrouwen hebben in het college dat het wel goed komt. Volgens Van Sijp nam Van de Belt Marseille min of meer 'in gijzeling' met een opmerking die hij maakte en hij verweet de PvdA dat ze een 'naverkiezingsstrijd' aan het voeren waren. Hoogerheide herinnerde eraan dat op zijn initiatief ooit een verbod op wensballonnen in de APV is opgenomen, maar dat GroenLinks en de PvdA toen tegen een verbod voor het oplaten van ballonnen waren. Vervolgens greep Van de Wetering in.

Van de Belt besloot de motie in te trekken en af te wachten waar het college mee komt. Het heeft er overigens wel alle schijn van dat de partijen er voor zijn om minder ballonnen in het milieu te laten komen.