Foto's en bestemmingsplan op de landbouwwagen in de schuur aan de Stolpweg.
Foto's en bestemmingsplan op de landbouwwagen in de schuur aan de Stolpweg. Foto: Jeroen van Hattum

Historie Hoornder boerenerfgoed herleeft in schuur Nieuwland

Een oud bestemmingsplan uit 1969 op een oude landbouwwagen en daaromheen allemaal foto's van boerderijen in Den Hoorn die sindsdien verdwenen zijn.

Het is een plaatje dat in één oogopslag weergeeft hoeveel er in bijna vijftig jaar is veranderd op het gebied van het boerenerfgoed in Den Hoorn. Het is te zien in een schuur van boerderij Nieuwland van de familie Bakker aan de Stolpweg waar zondagmiddag de expositie 'Schaapjes op het droge' werd geopend. De expositie is onderdeel van de kunstmanifestatie Klifhanger die tot en met 24 juni in Den Hoorn en omgeving wordt gehouden.

Voor 'Schaapjes op het droge' ruimde Marco Bakker een schuur leeg, zodat mensen binnen een beeld van vroeger kunnen krijgen. Er staan diverse bollenkisten opgesteld met daar tegen fraai uitgelichte schilderijen van het vroegere boerenleven in Den Hoorn. Het oude bestemmingsplan van 6 mei 1969 leert dat sindsdien meer dan dertig boeren in het dorp stopten met melken en dat er nu nog een enkeling is die schapen houdt. De gestopte boerderijen staan allemaal op het bestemmingsplan aangegeven. Frans Bakker, de vader van Marco, zette tijdens de officiële opening uiteen hoe hij in 1964 begon op het Nieuwland, destijds ruilverkavelingsboerderij nummer 48, de eennalaatste van 49 ruilverkavelingsboerderijen die gebouwd werden. De overheid bood er destijds goede financiële regelingen voor.

Volgens Marco Bakker is de schuur aan de zijkanten bewust gelaten zoals die was, zodat er een sfeer van vroeger is blijven hangen. Er liggen nog spullen die in 1964 zijn neergelegd en daarna niet meer van hun plek zijn gekomen. De schuur werd ook leeg geruimd voor een sanering van de asbestdaken die later volgt.

De expositie werd samengesteld door Maarten 't Hart, Maarten Roeper, Herman Bakker en Emma Klomp. Theo Timmer, Herman Bakker, Henk Noorlander en de gemeente stelden schilderijen beschikbaar. De schuur aan de Stolpweg is tot en met zondag 24 juni elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur.

Op datzelfde tijdstip is ook de voormalige Jan Drijverschool in Den Hoorn geopend als uitvalsbasis voor Klifhanger. Daar doen in totaal 18 kunstenaars aan mee. Hun exposities zijn in en om het dorp te vinden op plekken met een rode speld. Frank Spooren van de VVV en Corina Hordijk van Kaap Skil verrichten zondagochtend de opening van Klifhanger en De Lange Juni en gaven daarmee de start aan een maand vol culturele evenementen op Texel.