Het kantoor van Texel Energie aan de Heemskerckstraat. Met medewerkster Jeannet van Loon en vrijwilliger Leo Timmers, voorzitter van de RvC.
Het kantoor van Texel Energie aan de Heemskerckstraat. Met medewerkster Jeannet van Loon en vrijwilliger Leo Timmers, voorzitter van de RvC. Foto: Gerard Timmerman

Texel Energie weer terug op de weg omhoog

Na een periode met administratieve problemen, verlies aan klanten en rode cijfers heeft Texel Energie de weg omhoog weer gevonden. Voor het eerst sinds jaren presenteerde het bestuur van de Texelse energiecoöperatie dinsdag weer zwarte cijfers.

"We sluiten een periode af die zeer turbulent is geweest. We laten het verleden achter ons en zijn begonnen aan een succesvolle toekomst.", sprak Leo Timmers, voorzitter van de Raad van Commissarissen, de vergadering in Klif 12 toe.

Boekjaar 2017 werd afgesloten met een positief nettoresultaat van €23.870,-, aanmerkelijk beter dan het tekort van €226.210,- een jaar eerder. De nasleep van noodzakelijke saneringen bij Texel Energie en verliezen die moesten worden afgeboekt. Timmers had meer goed nieuws te melden. Voor het eerst in twee jaar was het gelukt tijdig goedgekeurde jaarcijfers te presenteren, zodat geen tweede vergadering nodig is. "Administratief draait het nu als een zonnetje, we raken geen klanten kwijt die ontevreden zijn over de kwaliteit van de dienstverlening."

Maar niet alle zorgen behoren tot het verleden. TE is een kwart van de klanten kwijtgeraakt en behoud van de huidige klanten blijft een ernstige zorg. De energiemarkt is hectisch, energiebedrijven proberen met lucratieve aanbiedingen klanten bij elkaar weg te kapen. Soms op agressieve en brutale wijze, enkele klanten van TE zijn zonder het zelf te weten naar een andere leverancier overgezet.

Het lokale energiebedrijf zit alweer ruim een jaar in het nieuwe kantoor aan de Heemskerckstraat in Oudeschild, waar tegen "zeer vriendelijk tarief" een ruimte wordt gehuurd van RAB. TE heeft flink gesneden in de kosten, met name op personeel. "We werken met een klein professioneel apparaat, waarbij we nu en dan kennis inhuren die we nodig hebben." Dat TE tijdens de sanering en ondanks de minimale bezetting overeind is gebleven, is voor een groot deel te danken aan de vrijwillige inzet van onder meer de RvC. Zo zit Timmers zelf vier ochtenden per week op kantoor. Veel tijd is het afgelopen jaar gaan zitten in de definitieve afwikkeling/ontvlechting met DE Unie/OM. De backoffice zit nu in Amsterdam, bij de Duurzame Energie Unie. Texel is één van de 37 leden van deze landelijke coöperatie, overigens met afstand wel de grootste.

Winst maken is niet de doelstelling van TE, verduurzaming van het eiland wel. "Nu het huis op orde is, kunnen we ons daar veel meer op richten." Werkgroepen richten zich op het plaatsen van installaties met zonnepanelen. Onderzoek naar het (deels) overkappen van parkeerplaatsen met zonnepanelen is afgerond, nu is de gemeente aan zet. Voortvarend verloopt de ontwikkeling van de zonneweide op waterzuivering Everstekoog, die een capaciteit van anderhalf megaWatt moet krijgen. In dit traject trekt TE samen op met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De verwachting is dat dit project in de tweede helft van dit jaar wordt gerealiseerd. Wat nog loopt is het project Solar, waarbij 200 klanten van TE op huurkoopbasis zonnepanelen hebben.

Om verder bij te dragen aan de verduurzaming van Texel werkt TE samen met Urgenda. De lijnen zijn kort, boegbeeld Marjan Minnesma is voorzitter van DE Unie. Er wordt op allerlei fronten gesproken en nagedacht, maar concreet noemt Timmers geen nieuwe energieprojecten. TE kijkt nadrukkelijk naar de gemeente. "We zijn benieuwd hoe het college duurzaamheid de komende jaren zal oppakken."