Gemeente profiteert van groei toerisme

De groei van het toerisme in 2017 legt de gemeente geen windeieren. De inkomsten aan toeristenbelasting stegen naar €5,2 miljoen, ruim zes ton hoger dan de geraamde opbrengst van €4.596.363,-. De inkomsten van het Texel (E) Vignet waren vorig jaar €2,85 miljoen, iets hoger dan de begrote €2,78 miljoen.

Voor 2019 stelt het college de raad voor de toeristenbelasting te verhogen met €0,10 naar €1,85. Het voorstel wijkt af van de gewoonte om de wijziging van de toeristenbelasting vast te leggen voor twee jaar, zoals is afgesproken met de toeristensector. De afwijking vloeit volgens wethouder van Financiën Hennie Huisman voort uit de onzekerheid die momenteel bestaat over een aantal zaken in de gemeentebegroting. Daarin houdt het college wel rekening met een stevig tekort. Voor 2019 geraamd op €1,7 miljoen en voor 2019-2022 structureel ruim €2,5 miljoen. Dat de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting nu wordt aangekondigd, komt doordat met de branche is afgesproken dit vóór de zomer bekend te maken.

Onzekerheid bestaat onder meer over de toekomstige kosten voor het wegenbeheer en openbaar groen. Het wachten is op een plan hierover dat van de zomer verschijnt. Dat moet duidelijk maken welke investeringen nodig zijn. De kosten hangen ook af van het kwaliteitsniveau waarvoor de raad kiest. Een verschil in kosten van één tot twee miljoen op jaarbasis.

Sociaal Domein

Onzekerheid ook over het tekort op het Sociaal Domein. In 2017 bleek voor het eerst een tekort van ongeveer €1 miljoen. De vraag of dit structureel is, hangt af van meerdere factoren waarover nog geen inzicht bestaat. Maar er is voor Sociaal Domein ook een reserve van €2,2 miljoen.

In november, als de raad besluiten neemt over de begroting, moet die duidelijkheid er wel zijn. Op basis van die kennis kan de politiek besluiten welke punten uit de verlanglijstjes kunnen worden overgenomen. Het onderwijscentrum in Den Burg en de nieuwe sporthal zijn al goedgekeurd, maar over investeringen in voorzieningen voor de haven van Oudeschild, onderhoud van wegen en fietspaden (evt. overname van paden van Staatsbosbeheer), herinrichting De Burg Zuid en ambities op gebied van duurzaamheid en andere zaken moeten nog besluiten worden genomen.

Dat betreft besluiten over de kostenkant, maar de raad heeft ook invloed op de opbrengsten. "Verhoging van de belasting is niet het eerste waar we naar kijken. We gaan bijvoorbeeld kijken of we, zonder het tarief te verhogen, meer opbrengst uit de toeristenbelasting kunnen halen. Draagt elke logiesverstrekker wel af of voldoet een ander systeem (forfaitair) beter? Maar je kunt ook denken aan verhoging van de toeristenbelasting en/of het Texelvignet. Of wellicht een mix."