Geld spelbreker voor Koger bandjesproject

Het bandjesproject waarbij jongeren die uitgaan in De Koog met een bandje kunnen aantonen dat ze 18 jaar of ouder zijn, staat na twee succesvolle jaren op de helling. Reden is dat de gemeente na de aanloopperiode niet meer bijdraagt.

Jongeren kunnen zo'n bandje 's zomers afhalen in het oude Koger brandweerhuisje op vertoon van hun ID-kaart. Barpersoneel kan aan het bandje simpel zien of iemand boven de achttien is. Een prima systeem en grote verbetering op het pasjessysteem, verwoordde horeca-ondernemer Arnold "Kets" Kaercher. "Zo'n pasje is vijf jaar geldig, als er een meisje van achttien voor je neus staat met een foto van toen ze dertien was, dan zie ik dat echt niet. Ook de politie niet. Maar als in je café iemand onder de 18 met een glaasje wordt gepakt, krijg je als ondernemer €1.300,- boete. Na vier keer ben je je vergunning kwijt."

Met het oude pasjessysteem heeft de horeca volgens Kaercher geen andere keus dan jongeren onder de achttien niet binnen te laten. Hij schetste het beeld van jongeren die hun vrienden van boven de achttien drank laten halen en zich in een duinpan gaan bezatten.

Voor voortzetting van het bandjesproject, inclusief uitrollen naar Den Burg, vraagt Kaercher €20.000,- van de gemeente. Maar volgens de burgemeester ligt de verantwoordelijkheid voor de leeftijdcontrole bij de ondernemers. Veronne Koot (TB) zag dat anders. Ze verwees naar de doelstelling van de gemeente om vanuit de drank- en horecawet actie te ondernemen. "Hier ligt een taak voor de gemeente." Maar Uitdehaag ziet meer in een preventieve aanpak inzake drank- en drugsproblemen. Elias Marseille (GL), het jongste raadslid, reageerde instemmend. "Preventie is effectiever dan handhaven. Als een jongere drank wil, dan krijgt hij dat links- of rechtsom. Maar jongeren bewust maken van wat alcohol met je doet, dat werkt beter."