Aart van den Brink en Lodewijk en Nico Dros voeren hun hagepreek weer op.
Aart van den Brink en Lodewijk en Nico Dros voeren hun hagepreek weer op. Foto: Gerard Timmerman

Hagepreek over "t Hille erge an de Wéél''

"t Hille erge an de Wéél'' is de titel van de hagepreek die Aart van den Brink en Nico en Lodewijk Dros zaterdag 2 juni om 15:00 uur opvoeren in de Waalderkerk.

Drie oud-Oosterenders, lang geleden uitgeweken naar Amsterdam. Dros, de schrijver en historicus, die in zijn bijdrage zal teruggrijpen naar zijn verhalenbundel ''Langzaam afbouwen op deze planeet''. Aart van de Brink, dichter en muzikaal vertolker van zelfgeschreven poëzie en een archiefspeurder die bijzondere gebeurtenissen uit een ver verleden weet op te diepen. De beste in zijn genre, vindt theoloog en essayist Lodewijk Dros. In hun hagepreek verhalen ze over hilarische maar waargebeurde geschiedenissen uit De Waal. De Weelders willen zo rond 1625 hun predikant kwijt. Aart van den Brink diept verloren gewaande wederwaardigheden op over deze ds. Daniel Coninx velt. Die wil niet deugen. Er gaan geruchten over drank ('de gist opte neus'), pastorale plichtsverzaking en mysterieuze schulden. Met een borrel op vertelt hij mooie verhalen en maakt hij goeie grappen. Hij vergeet nog wel eens zijn status als predikant en praat met iedereen, ook met katholieken, en dat hoort al helemaal niet. Rond 1850 had ds. Jacob Huizinga zijn handen vol aan het indammen van de Texelse 'zedeloosheid'. Seks voor het huwelijk was toen meer regel dan uitzondering, 50 tot 60 procent van alle jonge Texelaars deed het, schat Lodewijk Dros. De predikanten hadden met hun kruistocht geen succes. Hoe dat komt, vertelt Lodewijk Dros aan de hand van oude dagboeken en nieuw ontdekte brieven uit De Waal. Ter afsluiting zingen de drie samen het Tessels Halleluja.

Entree €9,-. Kaarten bij de boekhandels en VVV in Den Burg. Bij Bert Kooijman, Hogereind 4 in De Waal of via www.texel.net.