De Waddenhaven in Oudeschild.
De Waddenhaven in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Blauwe Vlag voor Waddenhaven

Waddenhaven Texel in Oudeschild heeft voor de zestiende keer de Blauwe Vlag gekregen.

De internationale onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Er moet schoon (zwem)water zijn, goede sanitaire voorzieningen, afvalscheiding, energiemanagement, milieubeschermingsmaatregelen en een hoge mate van veiligheid.

Jook Nauta, voorzitter van de Waddenhaven, zegt trots te zijn op de Blauwe Vlag. "Het is voor ons een erkenning en een keurmerk voor de kwaliteit van onze jachthaven. We investeren veel in een uitstekende toeristische verblijfskwaliteit waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. Zeker voor een natuureiland als Texel maar ook vanwege Werelderfgoed de Waddenzee spelen die waarden voor ons een doorslaggevende en gezichtsbepalende rol. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een waardevolle bijdrage aan onze profilering als duurzame jachthaven. Zo zijn we dit jaar begonnen met het opstellen van een plan om over twee jaar zowel gasloos als energieneutraal te zijn. We hopen daarmee onze voorbeeldfunctie als duurzame jachthaven nog verder te versterken."

De Waddenhaven is de enige op Texel met een Blauwe Vlag. Op de Texelse stranden wapperen de vlaggen niet meer sinds 2011, nadat het college op advies van Ameland had afgezien van verdere deelname aan de Blauwe Vlag.