Werk bij Wagejot mag doorgaan, Vogelbescherming gaat in beroep

Vogelbescherming Nederland heeft nieuwe stappen gezet om de kolonie grote sterns bij het Wagejot te beschermen.

De vogelbescherming heeft bezwaar aangetekend tegen een besluit van de provincie dat de werkzaamheden aan de dijk bij het Wagejot gewoon door mogen gaan. Via een kort geding bij de rechtbank van Noord-Holland wordt een voorlopige voorziening aangevraagd om het werk aan de dijk (een stuk ongeveer driehonderd meter) tijdelijk stil te leggen in afwachting van de uitspraak van de provincie over het ingediende bezwaar.

De provincie oordeelde vorige week dat de dijkversterking bij het Wagejot door mag gaan. Volgens onderzoek van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (de RUD) treedt er "geen wezenlijke verstoring" van de grote sterns op.

Dat onderzoek werd gehouden naar aanleiding van een handhavingsverzoek dat de Vogelbescherming op 30 april indiende om het werk stil te leggen en pas na het broedseizoen aan de dijk bij het Wagejot te gaan werken. Volgens het onderzoek van de RUD waren er 1500-1600 paren grote sterns aan het broeden. "De kolonie grote sterns heeft zich in het Wagejot gevestigd, ondanks de daar in de nabijheid plaatsvindende bouwwerkzaamheden, terwijl er in de nabijheid voldoende uitwijkmogelijkheden voor de vogels zijn." Volgens Mardik Leopold van Wageningen University is de kolonie inmiddels 42 procent kleiner dan een jaar geleden. Dat werd vastgesteld op basis van opnames met een drone. Een deel week vermoedelijk uit naar Utopia, daar zit een grote groep grote sterns. "Maar het kan ook zijn dat de vogels nu een jaar overslaan."