De gediplomeerden van ZPC TX'71.
De gediplomeerden van ZPC TX'71. Foto: Job Schepers

Zwemclub ZPC TX'71 dolblij met donatie van het Texelfonds

Nieuwe matten, verduisterende brillen, een wakmat, pionnen die naar de bodem zakken en een opleiding voor één van de docenten. Zwemclub ZPC TX'71 is maar wat blij met de bijdrage van €3.300,- die ze kregen van het Texelfonds.

"De attributen zijn essentieel voor het survivalzwemmen. Met deze spullen kunnen we de cursisten echt goed leren hoe ze met verschillende omstandigheden moeten omgaan als ze om wat voor reden dan ook in het water terecht komen", vertelt Ruud Mets van de zwemclub. We spreken de voorzitter van de zwemclub tijdens de lessen die zaterdag worden gegeven in zwembad Molenkoog. "Zwemlessen zijn erg veranderd ten opzichte van toen wij jong waren. Met kleren aan zwemmen betekent voor het diploma ook echt zwemmen met een dikke jas aan. Dat kan in het echt natuurlijk ook gebeuren."

De leerlingen zijn ondertussen druk aan het oefenen. Zo moeten ze door hoepels heen die plat op de bodem liggen. "Ik kon er niet door, hij lag plat", roept één van de leerlingen. Docent Sandra Verbeek legt rustig uit dat hij de hoepel dan omhoog moet tillen en er dan doorheen moet. In tweede instantie lukt het hem wel. "Ze leren zich oriënteren onder water. Dat is natuurlijk erg belangrijk." De oefeningen zien er best lastig uit, maar de leerlingen vermaken zich duidelijk. Het water van Molenkoog is in tegenstelling tot het water buiten natuurlijk wel kraakhelder. "Maar we hebben de duikbrillen waardoor je niets ziet. Dan moet je op gevoel leren oriënteren. Veel cursisten vinden dit behoorlijk spannend als ze het voor het eerst doen", vertelt Sandra.

Bij de zwemclub geven ze diverse trainingen. In de zomer in Molenkoog, in de winter in Calluna. "We hebben zwemvaardigheid 1,2 en 3, snorkelen en Survivalzwemmen 1, 2 en 3 en natuurlijk het openwaterzwemmen. Vroeger had je schoolzwemmen. Dat vond een deel verschrikkelijk, een ander deel juist geweldig en van die groep kregen wij dan weer nieuwe leden. Het is nu lastiger om nieuwe leden te krijgen. Dat is jammer, nog los van het feit dat ik het geen goede zaak vind dat men op een eiland dat omringd is door water geen schoolzwemmen geeft", vervolgt Ruud.

Wie ook wil leren om zich in alle omstandigheden te redden in het water kan zich melden bij de zwemclub. "Iedereen is welkom. Van jong tot oud. Op zaterdag de jeugd, op woensdag starten we nu met een groep voor de volwassenen", besluit Sandra. Meer informatie over lestijden is te vinden op www.zwemclubtexel.nl en op de facebookpagina van ZPC TX'71.