Petra Graaf - Boom:
Petra Graaf - Boom: "Het zou fijn zij als het veilige gevoel blijft, wat ik heb ervaren in mijn jeugd en toen we onze kinderen grootgebracht hebben." Foto: Jeroen van Hattum

Op het strand kan ik me lekker opladen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik heb meerdere favoriete plekken: het strand, de haven van Oudeschild en het Hogeberggebied.

Geboren en getogen op Texel?

Jazeker! Ik ben een dochter van Wim Boom en Annegriet Witte. Ik ben geboren in Oudeschild op het Buurtje, in het huis waar mijn ouders nog steeds wonen. Lagere school (Bruinvis) en HAVO op Texel doorlopen. Na twee jaar een hostessopleiding gevolgd te hebben in Den Haag, een half jaar in London in een hotel gewerkt. Hierna snel terug naar Texel om te werken in Hotel Opduin en bij de Rabobank. Met Mark-Peter Graaf gaan samenwonen en in 1992 getrouwd. Sinds die tijd wonen we op het Wezenland naast Graaf Spuiterij in het ouderlijk huis van Mark-Peter. Hier zijn onze kinderen: Joost, Robin en Sanne geboren.

Sinds ik fotografeer, kijk ik veel bewuster naar mijn omgeving

Wat voor werk doe je op Texel?

Sinds 2006 heb ik mijn eigen schoonheidssalon aan huis: Schoonheidssalon Intense. Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik altijd de wens gehad om schoonheidsspecialiste of visagiste te worden. Tegen de tijd dat we een opleiding moesten kiezen, toch besloten om iets in de toerisme te gaan leren. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet! Dus toen onze dochter 5 jaar was en gewend was op de basisschool, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik de 2-jarige opleiding tot schoonheidsspecialiste gaan volgen. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Wat doe je naast je werk zoal?

Ik vind het heel leuk om te fotograferen, sinds twee jaar heb ik een goede camera, ben een cursus gaan volgen en zit inmiddels in diverse fotogroepjes. Het is leuk om te ervaren dat ik nu heel anders naar mijn omgeving en situaties kijk, veel bewuster. Ik pas op de hond van onze zoon, help onze dochter met haar pony en paardensport. Ik sport regelmatig: Zumba, Jumping fittness en elke dinsdagochtend gaan we met een groepje mountainbiken.

Wat heb je met het strand?

Op het strand voel ik me vrij en kan ik me lekker opladen. In elk seizoen is het heerlijk om op het strand te zijn, in de zomer bij ons strandhuisje, in andere seizoenen om heerlijk uit te waaien met of zonder hond. We zijn 26 jaar terug getrouwd in het gemeentehuis, als we toen de mogelijkheid gehad hadden om op het strand te trouwen had ik dat zeker graag gewild.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de mensen op Texel als heel vertrouwd. Veel mensen ken ik omdat ik met ze opgegroeid ben of met ze in aanraking ben gekomen via onze kinderen. Ik ken ook veel gezichten. Veel Texelaars zijn eerlijk en direct, daar hou ik van, weet je waar je aan toe bent. Ik vind mensen die pleasen en vaag zijn moeilijk te peilen.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Wat ik heel fijn zou vinden is als het veilige gevoel blijft, wat ik heb ervaren in mijn jeugd en in de tijd dat we onze kinderen grootgebracht hebben.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind het jammer dat er steeds meer (vooral afgesloten) natuurgebieden door de mens gemaakt worden en steeds meer ruimte innemen op het eiland. Ik weet dat natuur heel belangrijk is voor een goede en gezonde leefomgeving, maar ik vind ook dat we hier dan wel van mogen genieten en gebruik van mogen maken.

Wat mis je op Texel?

Wat ik mis en om me heen hoor is, dat er veel te weinig betaalbare woningen voor de jeugd zijn. Zij willen op eigen benen staan en willen op Texel blijven wonen, maar dat is voor veel kinderen bijna niet te doen. Als we de vergrijzing wat willen verjongen, moeten we de jeugd op Texel zien te houden! Waar ik heel blij mee ben is dat er weer praktijkonderwijs gegeven gaat worden, de branches zijn goed bezig om allerlei praktijkgerichte opleidingen te ontwikkelen. Dit was een groot gemis op het eiland.

Goede herinnering aan Texel?

Goede herinneringen heb ik aan mijn onbezorgde, fijne jeugd die ik in Oudeschild heb mogen doorbrengen. Veel vrienden, vriendinnen, familie dichtbij, lekker buiten spelen, vlotten bouwen, schaatsen, zwemmen bij Ceres en in het bassin.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat er zoveel drugs gebruikt wordt onder de jeugd, ik hoop niet dat dit voortkomt uit onvrede. Het kan zijn dat de jeugd niet beseft hoe fijn het is om op Texel op te groeien. Wat ik ook erg jammer vind en zeer toerist-onvriendelijk is het betaald parkeren bij de stranden. Er zijn veel toeristen die speciaal een dagje naar Texel komen om naar het strand gaan, omdat je hier nog heerlijk rustig kan genieten van het strand. Deze mensen besteden ook weer geld op Texel, gaan misschien nog wat winkelen, een hapje eten en dan weer naar huis.

Met wie op Texel zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?

Ik zou wel eens willen kletsen met bijna-Texelaar Jochem Myjer, hij is een goede ambassadeur voor ons 'Ibiza van het noorden' en hij lijkt mij een gezellige gesprekspartner met wie je over vanalles kan praten.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik zou mijn ouders een grote pluim willen geven. Zij zijn zeer betrokken bij alle mensen om hen heen, staan altijd klaar voor iedereen en hebben mijn zussen en mij met veel liefde grootgebracht.

Wat zou je doen als je één dag burgemeester bent?

Indien het in één dag geregeld zou kunnen worden, zou ik heel graag de vele regeltjes die je moet doorlopen bij aanvragen van vergunningen (in de breedste zin) willen inperken. Er moet met zoveel regels rekening worden gehouden, dat velen door de bomen het bos niet meer zien.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat ik nog steeds in goede gezondheid mag genieten van ons gezin, familie en vrienden op ons mooie Texel.

Volgende 'Eiland Van...'?

Ik zou graag mijn oud-directeur van de Rabobank willen voordragen, Leo Timmers. Het is een man met natuurlijk gezag. Zijn kracht is dat hij iedereen, in welke functie dan ook, met respect en oprechte interesse behandelt. Het is een druk baasje en zit in vele besturen. Ik denk dat hij een interessant verhaal te vertellen heeft.