Volgens het nieuwe coalitieakkoord moeten er parkeerterreinen opnieuw worden ingericht.
Volgens het nieuwe coalitieakkoord moeten er parkeerterreinen opnieuw worden ingericht. Foto: Jeroen van Hattum

TB en VVD beste terug te vinden in akkoord

Kiezers van Texels Belang en de VVD moeten zich naar verwachting goed kunnen herkennen in het nieuwe coalitieakkoord. GroenLinks klinkt iets minder herkenbaar tussen de letters door.

Dat valt op te maken wanneer het nieuwe coalitieakkoord van TB, VVD en GL en de verkiezingsprogramma's van de drie nieuwe coalitiepartijen naast elkaar worden gelegd. Texels Belang is herkenbaar in het akkoord als het om bijvoorbeeld landbouw, landschap of transport- en verkeersbewegingen op het eiland gaat, de zelfstandigheid van Texel en het zelf kunnen bepalen wat er op het eiland gebeurt. Ook een forfaitaire heffing van toeristenbelasting (al jaren een wens van TB) staat als mogelijkheid in het akkoord benoemd.

De VVD is terug te herkennen in de wens om te gaan handhaven op illegale recreatieve verhuur, een betere communicatie tussen gemeente en bevolking, volwaardige beroepsopleidingen, jeugdinterventieteams zoals die in Den Helder al bestaan, nieuwe woningen in het middensegment en meer vaart achter duurzaamheid. Dat laatste is een punt waar GroenLinks het eveneens over heeft met de kanttekening dat 100 procent zelfvoorzienend in 2020 geen haalbaarbare kaart meer is.

GroenLinks is terug te vinden in behoud van kwaliteit van het onderwijs op de basisscholen, invoering van het zogeheten IJslandse model om de jeugd van drank en alcohol af te krijgen (wordt ook door de VVD benoemd), de Bolder als plek om mensen weer op de arbeidsmarkt te krijgen en het bekijken van een eventueel basisinkomen.

De hand van GroenLinks is ook te zien als het om landbouwgrond versus natuur gaan. TB en VVD zijn in de verkiezingsprogramma's heel stellig dat er geen landbouwgrond meer in natuur mag worden omgezet, maar zo stellig staat het niet in het akkoord. GL is gematigder met het standpunt dat landbouw en natuurbeheer elkaar moeten versterken waar dat kan, maar niet moeten uitsluiten.

Het plan om een 'integraal toeristisch toekomstplan' met een visie op het toerisme en het verkeer op te stellen - één van de grote plannen in het nieuwe akkoord - is terug te herleiden naar alle drie de verkiezingsprogramma's. TB wil weten hoever de draagkracht van het eiland reikt, de VVD heeft het over een toeristisch toekomstperspectief en GL over een toeristische druktemonitor. Bij alle drie klinkt de zorg dat het eiland niet mag lijden onder teveel toeristische druk.

De eensgezindheid is eveneens terug te vinden bij de openbare verlichting. TB en VVD pleiten in de verkiezingsprogramma's voor terugkeer van verlichting op plekken waar het toch nodig is en GroenLinks pleit voor betere belijningen wat eveneens in het akkoord staat.

Er zijn ook onderwerpen die niet in het akkoord staan. De toekomst van het toeristisch investeringsfonds STIFT blijft onbesproken, evenals de Texelhopper (alleen een keer genoemd in een overzicht) of het Texelvignet. Er staat wel dat er een samenhangend parkeerplan voor Texel moet komen, maar de inkomstenkant blijft onbenoemd. Een speerpunt van TB om geen parkeerbelasting bij de stranden te heffen staat wel in het akkoord. Van de VVD staat erin dat bestaande parkeerterreinen heringericht moeten worden. De visie over de financiële tekorten is vrij algemeen: inkomsten zijn leidend voor de uitgaven en als het nodig is moeilijke keuzes te maken, worden die keuzes niet uit de weg gegaan. Het nieuwe akkoord is op hoofdlijnen en dat hadden de informateurs bij het begin van de besprekingen tussen TB, VVD en GL ook voorgesteld. Op die manier moet ruimte ontstaan voor "wisselende meerderheden in de raad" bij onderwerpen die geen onderdeel uitmaken van dat akkoord.