Beeld van de vernieuwde oorlogsexpositie in Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel '40-'45.
Beeld van de vernieuwde oorlogsexpositie in Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel '40-'45. Foto: Gerard Timmerman

Van capitulatie tot de bevrijding

Burgemeester Uitdehaag heeft woensdag de officiƫle opening verricht van het volledig gerenoveerde en vernieuwde Oorlogsmuseum van LOMT (Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel '40-'45).

Traditioneel van aanpak, maar met een meer professionele opzet. De nieuwe tentoonstelling biedt een overzicht van de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog op Texel. De vijf relatief rustige oorlogsjaren, de deportatie van jonge mannen naar Assen, de komst van Amsterdammertjes, de luchtoorlog, visserlui die alleen met een vergunning mochten vissen, Duitse soldaten die hier een rustig bestaan hadden, het verzet, de NSB tot en met het uitbreken van de "Russenoorlog", toen Georgische soldaten in Duitse krijgsdienst in de nacht van 5 op 6 april 1945 in opstand kwamen. Een muiterij met een enorme impact waarbij aan Duitse en Georgische zijde veel doden vielen en ook de Texelse bevolking het zwaar te verduren kreeg. "De laatste veldslag van Europa", die tot op de dag van vandaag sporen nalaat.

Een bewogen episode dus, veel verhalen, waarvan toch maar weinig spullen zijn overgebleven, met name van de Russenoorlog. Tastbaarheden, foto's, documenten, etc. zijn naar overzichtelijk gerangschikt in vitrines. De makers gaven de tentoonstelling een logische route, waarbij de bezoeker langs de verschillende thema's komt, met aan het eind het gerestaureerde beeld "Het in vrede spelend kind". Alles toegelicht in woord en beeld en met de modernste technieken. Voor wie zich niet laat rondleiden door museumgids en historiekenner Bram van Dijk is er de "digitale Bram".

Maandenlang is gewerkt aan de nieuwe expositie, kosten noch moeite zijn gespaard. Veel aandacht aan voorlichting, educatie en informatie over de Atlantikwall, de verdedigingslinie met het oog op de dreigende invasie door de Geallieerden. Maquettes van bunkers op Texel zijn onderdeel van de expositie.

Voorzitter Ben Daalder sprak lovende woorden voor iedereen die zich had ingezet voor de vernieuwing van het museum, mede mogelijk dankzij een forse bijdrage van het Waddenfonds. In het bijzonder voor de vrijwilligers die het museum renoveerden, Maarten Roeper van VIND voor zijn creatieve inbreng, Marc Roeper van Expotise voor de uitvoering en Kees Groenewoud voor de projectleiding.

Het betreft de afronding van de eerste fase. Deel twee richt zich meer op activiteiten buiten het museum. "We ontwikkelen plannen om een bunker route te maken. Het startpunt wordt dit museum."

Texla

Daalder en burgemeester Uitdehaag spraken hun zorgen uit over de situatie die zich heeft ontwikkeld rond museum LOMT en bunkercomplex Texla. Daalder sprak van een "dreigende competitie". "Het is niet goed dat deze verschillen bestaan. Vanaf deze plaats doe ik een beroep op de mensen waarmee wij tot voor kort een uitstekende samenwerking hadden, denk hierbij aan de deskundige, actieve bunker groep Texel (Atlantikwall Texel). Gezamenlijk en in nauwe samenwerking kunnen wij veel meer betekenen voor het levend houden van deze belangrijke geschiedenis."

Afbeelding
Afbeelding