Vogelaars namen dit weekend bezit van de nieuwe vogelkijkhut op Dijkmanshuizen.
Vogelaars namen dit weekend bezit van de nieuwe vogelkijkhut op Dijkmanshuizen. Foto: Gerard Timmerman

Vogelkijkhut en -kijkscherm bij Dijkmanshuizen

Op Dijkmanshuizen hebben vogelaars zaterdag het nieuwe vogelkijkscherm en -kijkhut van Natuurmonumenten in gebruik genomen.

Bij Dijkmanshuizen is een deel van het gebied de afgelopen winter ingericht voor kustbroedvogels. Vanaf de weg is een lang pad aangelegd het natuurgebied in, dat toegankelijk voor wandelaars. Er zijn een kijkscherm en een vogelkijkhut geplaatst die een mooi overzicht geven over het nieuw ingerichte gebied en het oude rietveld van Dijkmanshuizen. Een en ander is gebeurd met hulp van Stichting Vogeleiland Texel.

De schelpeneilandjes zijn snel na de aanleg in gebruik genomen door diverse kustbroedvogels. De dwergstern, visdief, kluut en bontbekplevier zijn de eerste soorten die het gebied in gebruik hebben genomen. Tijdens het Waddenvogelfestival tijdens het Hemelvaartweekend namen veel vogelaars er, vaak met een verrekijker of telescoop, een kijkje. Gespot werden onder meer futen, meerkoeten, kuifeend, kluut, rot-, grauwe- en nijlgans, tafeleend, witte kwikstaart, visdiefjes, kokmeeuwen, bergeend, etc.

Het gebied is toegankelijk vanaf de IJsdijk (ingang tussen gemaal Dijkmanshuizen en surfstrandje).