Het parkeerterreintje waar de rosmolen zou moeten komen.
Het parkeerterreintje waar de rosmolen zou moeten komen. Foto: Gerard Timmerman

Waalders: Duidelijkheid over schimmige werkwijze rosmolen

Veel vragen en onduidelijkheden in de kwestie rond de rosmolen in De Waal en de beoogde verkoop van grond daarvoor.

Dat bleek maandagavond tijdens de speciaal belegde bijeenkomst in De Wielewaal. Een groep Waalders wil met een beroep op de Wet Openbaar van Bestuur helderheid krijgen.

Over de voorgeschiedenis schrijven deze Waalders: "Nadat de bestuursrechter vorig jaar het besluit over plaatsing van de rosmolen onderuit haalde, heeft de gemeente in het ontwerp-bestemmingsplan De Waal 2017 de functie van de locatie van 'maatschappelijk' veranderd in 'specifieke vorm van cultuur en ontspanning – rosmolen'. Tegen deze verandering is door de dorpscommissie en bezorgde bewoners bezwaar gemaakt. Deze en vele andere bezwaren zijn toegelicht in een flink aantal zienswijzen op het ontwerp-bestemmingsplan. In de dorpenronde van 23 oktober 2017 is het onderwerp tijdens het overleg met het college van b en w aan de orde gekomen. Uitspraak van b en w was toen: 'Als er zoveel oppositie is van bewoners dan gaat de rosmolen niet door', of woorden van gelijke strekking.

Waalders zijn met veel vragen blijven zitten. "Er is heel veel onduidelijk. Waarom werd de dorpscommissie op geen enkele wijze geïnformeerd? Wie is verantwoordelijk voor de, op zich al zeer ongebruikelijke en specifieke verandering in het ontwerp-bestemmingsplan? Waarom zijn het ontwerp-bestemmingsplan en de zienswijzen daarop nog steeds niet behandeld? Wat is de achterliggende reden om de belangen van het museum te laten prevaleren boven die van de dorpsgemeenschap? Onduidelijk is aan wie die grond nu feitelijk gegund wordt en of er ook andere gegadigden worden toegelaten tot de verkoop. Of wordt dit onderhands geregeld? Het is volstrekt onduidelijk hoe de besluitvorming rond de voorgenomen verkoop van de grond tot stand is gekomen." Gisteravond sprak Clementine Biekmann namens bezorgde Waalders in tijdens de raadscommissie.