Dirk Kuip met de kampioensbeker van de Koger biljartclub MBC.
Dirk Kuip met de kampioensbeker van de Koger biljartclub MBC. Foto: Gerard Timmerman

Na bijna 40 jaar biljartkampioen

Dirk Kuip uit De Koog is hartstochtelijk lid van biljartclub MBC. "Een bijzonder cluppie", zegt hij er zelf over. Na bijna veertig jaar mocht hij maandag eindelijk de kampioenstrofee in ontvangst nemen.

Gezelligheid en sportiviteit gaan hand in hand bij MBC. Twaalf leden momenteel, maar dat zijn er ook wel eens zeventien geweest. Het ledenbestand is wat aan het vergrijzen, met 62 jaar is Kuip nog betrekkelijk jong. Een jaar of 23 was hij, toen hij zich aanmeldde als lid bij de club die zijn vader Henk Kuip samen met Henk Veldman en Fer Kaczor in 1972 had opgericht. "Daarvoor biljartte ik bij een cluppie in De Branding, maar dat was nogal wisselvallig. Deze club was veel stabieler. MBC staat voor Maandag Biljart Club. Maar we zeggen ook wel Moeilijke Ballen Club." Speelplaats is al vele jaren Dorpshuis De Hof. "Vroeger zaten we in de Kaapsnol (bij camping Kogerstrand). Je moest eerst het duin over. In de winter, met sneeuw hield het wel eens wat om er te komen. Wie een Daf had (met snaaraandrijving), was in het voordeel. Toen de Kaapsnol bouwkundig onveilig werd verklaard, verhuisden we halverwege de jaren negentig naar De Kelder aan de Boodtlaan. Een jaar of vijf zaten we daar, toen we in het dorpshuis kunnen biljarten." In de zaal die hij als dorpsbestuurder nog heeft helpen bouwen, heeft de club nu de beschikking over drie grote biljarts.

"De maandagavond is voor mij zo net na het weekend een mooie speelavond. Er wordt serieus gebiljart, maar tussendoor is er ook tijd voor een geintje. Elkaar wat jennen hoort er bij. Een opmerking krijg je altijd weer terug. Vroeger ging het al zo, wel héél subtiel. Dominee Waardenburg, destijds lid, scheurde bij het inspelen eens uit zijn broek. Echt finaal. Hij had het zelf niet in de gaten. Jan Daalder deed toen de gevleugelde uitspraak: 'Dominee, u bent uut uwes broek borsten.'

Dirk Kuip tikte al die jaren zijn partijtjes mee en schopte het zelfs eens tot Texels kampioen driebanden. Maar nooit won hij de clubcompetitie. Tot nu. "Op een gegeven moment dacht ik: waarom raak ik ze wel bij het driebanden en schrik ik bij het libre van een moeilijke bal. Ik nam mezelf voor: zie het voortaan als een uitdaging." Het werkte. Met 78 punten bleef hij Pieter Duin (70) en Judo Vriens (64) voor. Zijn serie van 15 was de hoogste van de club.