Schapen voeren op hoeve Vrij en Blij.
Schapen voeren op hoeve Vrij en Blij. Foto: Boerenklasse

Dagje in de leer bij boer Jan en collega's

In mei openen drie boerenbedrijven van de Stichting Boerenklasse hun deuren. Ze nodigen iedereen uit om het boerenleven op hun erven te ervaren. De deelnemende bedrijven zijn: Plassendaal, Hoeve Vrij en Blij en De Waddel

Op Plassendaal zijn bezoekers welkom op 12 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Hoeve Vrij en Blij en De Waddel houden open dag op 19 mei.

Bij de Boerenklassenboeren kunnen leerlingen van de basisscholen een lesprogramma volgen over het boerenleven. Dit gebeurt vooral door te doen. Een aantrekkelijke en toegankelijke manier om te leren waar de melk vandaan komt, hoe bloembollen geteeld worden of hoe het eraan toe gaat op een schapenboerderij.

Plassendaal, open op 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur, is de natuurboerderij van de familie Roeper aan de Zaandammerdijk 9 te De Waal. Op deze boerderij wordt met behulp van Limousinkoeien een natuurgebied van 125 ha van Natuurmonumenten beheerd en wordt dagbesteding geboden aan mensen met een verstandelijke beperking. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de nieuwe potstal waar op het moment de koeien met kalfjes lopen. In de bezoekersruimte is koffie en taart te koop en de boerderijwinkel is geopend. Omdat Plassendaal ook meedoet aan het Waddenvogelfestival wat die dag gehouden wordt zijn er vrijwilligers aanwezig die alles kunnen vertellen over de vogels die in Waalenburg voorkomen.

Vrij en Blij, geopend op 19 mei van 11.00 tot 16.00 uur, is het melkschapen bedrijf van de fam. Blom aan de Westerweg 80 te Den Hoorn. Op de boerderij van boer Jan en Rianne worden 350 schapen gemolken. Daarnaast hebben zij het hel jaar door lammetjes waarvan een deel bestemd is voor consumptie. Het vlees hiervan wordt verpakt in eigen slagerij. De bezoekers kunnen zien hoe de lammetjes worden gehouden en hoe schapen gemolken worden. De boerderij winkel is geopend tijdens de open dag.

De Waddel, open op 19 mei van 11.00 tot 16.00 uur, op Westergeest is een stolpboerderij die in het jaar 1625 gebouwd werd. Aan de voet van de Hogeberg, het oudste gedeelte van Texel, hebben altijd schapen gelopen. Op De Waddel houdt de familie Bakker 500 Texelse schapen. De schapen worden gemolken om er kaas van te maken. Daarnaast zijn de dubbeldoelschapen geschikt voor vleesproductie. De familie beheert op deze manier ons prachtige Hoge Berggebied. Op alle bedrijven zijn de boer(innen) aanwezig om toelichting te geven.

Koeien schetsen op hoeve Plassendaal.