Afbeelding
Foto: Jozien

Anders bekeken

Uitdragenā€¦

Er zijn zoveel moeders in het veld waar wij op spelen. Overblijfmoeders als het tussen de middag handig is om op school te eten. Voorleesmoeders die rustig aan een tafel je meenemen in een andere wereld en je helpen in de letteren. Adoptiemoeders, die het kind een thuis geven. Draagmoeders die in hun baarmoeder een ander zijn kind dragen. Zoogmoeders die hun moedermelk delen voor een andere pasgeborene. Stiefmoeders die de zorg krijgen voor kinderen van de man [of de vrouw]. Cadeaumoeders, het woord zegt al genoeg. Tuinmoeders, die zaaien en heerlijke groenten en bloemen kweken. Creatieve moeders die schilderen of breien. Huiswerkmoeders die bijles geven waar nodig. Muzikale moeders. Sportmoeders. Moeder Overste is ook zeker een moeder. Denk maar aan moeder Theresa. Koningin moeder, of juist moeder Afke met haar tiental.

Schoonmoeders, ja, die heb je in alle soorten en maten. En een grootmoeder natuurlijk ook. Oma fungeert vaak ook als moeder, een beetje op afstand, maar ook vaak als oppas. Oh ja natuurlijk, de oppasmoeders, zeer belangrijk, en wat dacht u van een onderduikmoeder? U kunt ook vast nog wel een moeder bedenken.

Er zijn geen echte spelregels in dat veld. De een noemt zijn moeder mam, mem, ma, de ander roept de voornaam. De een regeert met luide stem en overmacht, de ander houdt van een grapje en samen. De een doucht de kinderen alle dagen en de ander is makkelijk. De een is een kloek, de ander werkt op afstand.

Werkende moeders, luie moeders ik kan nog heel lang doorgaan, maar een ding hebben al deze moeders gemeen; ze dragen iets uit. Een bepaalde warmte, een koestering, ieder op haar manier, op haar akker; als een zomerse dag met een strakke blauwe hemel waarin de eerste zwaluwen over het veld scheren, weer terug op hun plekā€¦..

Jozien