Sophie de Jong, Lena Holleman en Maartje Brans herdenken de slachtoffers.
Sophie de Jong, Lena Holleman en Maartje Brans herdenken de slachtoffers. Foto: Jeroen van Hattum

Kransen gelegd ter herdenking van slachtoffers

Sophie de Jong, Lena Holleman en Maartje Brans legden vrijdagavond namens de Texelse leerlingen in het voortgezet onderwijs een krans bij het monument De Goede Herder op de Algemene Begraafplaats in Den Burg.

Daar werden meerdere kransen gelegd en twee minuten stilte in acht genomen in het kader van de jaarlijkse Dodenherdenking. Burgemeester Michiel Uitdehaag legde samen met Bram van Dijk uit Oosterend, spreker in de kerk tijdens de herdenking, een krans om de slachtoffers van de oorlog te eren.

De mariniers van de Joost Dourleinkazerne legden een krans, de Texelse Veteranen betoonden hun eer, leden van de scouting herdachten de doden en een Georgische delegatie legde een krans bij het monument. Inge Wite van de Kompasschool legde namens de Texelse basisschoolleerlingen een krans bij De Goede Herder. Bij de monumenten Cross of Sacrifice en De Levensboom werden eveneens kransen gelegd.

De herdenking was georganiseerd door het Texelse 4/5 Mei Comité en de gemeente. Er waren veel mensen in de kerk en bij de Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat om hun eer te bewijzen.