Onrust in De Waal over plan rosmolen

Onrust in De Waal nu het college voornemens is een strook grond van het parkeerterrein te verkopen aan cultuurhistorisch museum Waelstee voor bouw van de rosmolen. Maandagavond werd in allerijl een bijeenkomst gehouden in het dorp om het plan een halt toe te roepen. De opkomst in De Wielewaal was hoog.

De dorpscommissie meldt "geschokt" kennis te hebben genomen van het plan, een werkgroep uit De Waal is in actie gekomen tegen het plan, voorzitter Clementine Biemann sprak dinsdagavond in bij de raadscommissie.

Een heikele kwestie in De Waal, die al een tijd sleept. Plaatsing van de rosmolen, overgenomen van hoeve De Volharding, gaat ten koste van parkeerplaatsen. Dat zit Waalders hoog. Omwonenden vrezen voor hun privacy, Waalders vinden de rosmolen ontsierend en de beoogde groei van het museum naar 12.000 bezoekers zit hen ook niet lekker. Ze stapten naar de rechter, die het plan om juridisch-technische redenen terugfloot.

Bedenkingen bestuursrechter

Het college van b en w denkt met de verkoop van een strook grond aan het museum zodanig tegemoet te komen aan de bedenkingen van de bestuursrechter dat de bouw alsnog kan worden gerealiseerd. De strook maakt deel uit van het openbare parkeerterrein bij het museum. Daarom moet de gemeenteraad ermee instemmen. Het college meldde vorige week om - via de wensen- en bedenkingenprocedure - aan de raad toestemming te vragen om het stukje grond aan de openbaarheid te onttrekken.

Toen vorig jaar bekend werd dat de gemeente de bestemming van het terreintje omzette, diende de dorpscommissie in oktober 2017 een zienswijze in. "We zijn nu uiterst verbaasd dat we in de media moeten lezen dat de gemeente van plan is over te gaan tot verkoop van deze grond aan het museum. Dit alles om het vastgelopen traject van de plaatsing van de rosmolen tegen de wil van de dorpsbewoners en de uitspraak van rechter er door te drukken. We begrijpen niet dat we als dorpscommissie niet door B&W geïnformeerd en betrokken zijn bij het overleg. Het is voor ons onwerkbaar wanneer de dorpscommissie niet als volwaardige gesprekspartner wordt beschouwd", schrijft de dorpscommissie in een brief aan b en w.

Convenant

Verwezen wordt naar het convenant tussen gemeente en dorpscommissie: "De gemeente dient de dorpscommissie tevoren te informeren en te betrekken bij de wijze van uitvoering, de dorpscommissie zal de gemeente vervolgens adviseren. In geval dat de gemeente afwijkt van het advies, zal de gemeente eerst overleg voeren met de dorpscommissie, de afwijking zal met redenen omkleed zijn."

De dorpscommissie noemt de verkoop van de grond onverteerbaar en wil op korte termijn met b en w om de tafel.