Cultuurmaand

Lange Juni

Tijdens "Lange Juni" staat Texel vanaf de Pinkster tot en met 7 juli in volop cultuur- en muziek. Van huiskamertheater tot een kunstroute door weilanden, een midzomerdans en een pop-up cinema tot 'skemere' (poëzie) bij zonsondergang.

Een reeks evenementen in theaters, schuren, weilanden, boerenerven of op het strand. Naast allerlei kleinschalige evenementen, staan artiesten Kira Dekker, taalvirtuoos Ronald Snijders en filmmaker Esmee van Loon op het programma.

Bekende cabaretiers, muzikanten en aanstormend talent komen graag optreden tijdens het kleinkunstfestival Broadway. Per avond word je op vier voorstellingen getrakteerd in vier verschillende huiskamertheaters. Tussendoor loop je over straat, genietend van een hapje, drankje, of straatband. Dit jaar staan onder meer Niet Schieten, Pieter Derks, Zusje Voogd, Anne van Rijn, Herman in een bakje geitenkwark, Kiki Schippers en Pepijn Schoneveld op het programma. Van 18, 19 tot 20 mei.

Filmtalent

In tijdelijk omgebouwde schuurtjes en garages vertoont jong Texels filmtalent hun films en documentaires. Films over de binnenkant. Gefilmd van binnenuit. Ook de Texelse Esmee van Loon vertoont haar bekroonde Ma'MaQueen. Deze pop-ups zijn onderdeel van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Klifhanger. Op 3, 10, 17, 24 juni.

Elk weekend een nieuwe artiest met een mini tournee over het eiland. Vijf artiesten, vijf weekenden en op vijf uiteenlopende Texelse locaties Texel. Allerlei stijlen komen voorbij: kleine liedjes met een singer songwriter, stevige rock 'n roll, folk, akoestische blues, pop en country muziek. Artiesten zijn Kira Dekker, Timo de Jong, Hoge Noot, Demi Knight en Fixxxman.

Wanneer: alle weekenden van juni in de dorpen Den Burg (2x), Den Hoorn, Oudeschild en De Cocksdorp. "Naast deze grotere evenementen zijn er ook nog twee muziekfestivals, is er een ode aan zee met gedichten, zijn er exposities en kunstroutes door de weilanden, is er een speciale midzomerdans, workshops voor kinderen, beeldhouwen, jazz, zomeravondconcerten in de dorpskerken, een kijkje bij de boer op het erf….Kortom: groots in kleinschaligheid!", aldus coördinator Rachel Kruk.