Sander van Knippenberg, Hennie Huisman, Edo Kooiman en Michiel Uitdehaag.
Sander van Knippenberg, Hennie Huisman, Edo Kooiman en Michiel Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Kooiman, Huisman en Van Knippenberg geïnstalleerd als wethouder

Edo Kooiman, Hennie Huisman en Sander van Knippenberg zijn sinds maandagavond de nieuwe wethouders van Texel.

De drie bestuurders werden geïnstalleerd tijdens een speciale raadsvergadering, nadat in de middag afscheid was genomen van oud-wethouders Eric Hercules en Frank Kingma. De raad stemde in meerderheid voor de benoeming van de wethouders. Edo Kooiman (Texels Belang) kreeg tien stemmen voor, drie tegen en één blanco. Wethouder Hennie Huisman (VVD) kreeg twaalf stemmen voor, één tegen en één blanco.

Sander van Knippenberg (GroenLinks) kreeg tien stemmen voor, twee tegen en twee blanco. Wie er tegen of blanco stemde, is niet bekend, het was een anonieme stemming. De coalitie (TB, VVD en GL) was met acht van de negen raadsleden aanwezig, VVD-raadslid Peter van Sijp was afwezig waardoor hij niet mee kon stemmen.

Raadsleden Leontine Verseput, Veronne Koot en Remko van de Belt bekeken vóór de stemming de geloofsbrieven van de drie aanstaande wethouders en oordeelden dat deze voldoende en goed waren. De geloofsbrieven zijn schriftelijk bewijsstukken dat de drie bevoegd zijn om benoemd te worden. Wethouder Edo Kooiman, tevens de nieuwe loco-burgemeester, sprak namens het nieuwe college zijn dank uit aan de kiezers voor het vertrouwen dat zij geschonken hadden. Hij sprak de hoop uit dat ze met elkaar met een mooi team vormen. Makkelijk wordt het niet, onder meer vanwege de naderende miljoenentekorten. Wonen, onderwijs, de wegen en de bereikbaarheid van Texel worden andere belangrijke onderwerpen naast de financiën. De wethouder liet gekscherend weten dat "alle lastig projecten" bij wethouder Huisman waren ondergebracht, omdat zij na acht jaar wethouderschap de meeste ervaring heeft. Wethouder Sander van Knippenberg is nieuw aan het front. Volgens Kooiman is het niet verkeerd dat hij een frisse kijk op Texel en de politiek inbrengt. Van Knippenberg woont sinds vorig jaar op het eiland.

Er werd maandagavond inhoudelijk nog niet over het nieuwe coalitieakkoord 'Balans Brengen' van Texels Belang, VVD en GroenLinks gesproken. Dat gebeurt op 21 juni tijdens een commissievergadering. Cees Hooyschuur (Texels Belang), Nick Ran (VVD) en Jaap Vlaming (GroenLinks) werden maandagavond als nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Zij namen de zetels over van Kooiman, Huisman en Van Knippenberg die bij de verkiezingen op 16 maart in de raad gekozen waren, omdat ze alle drie lijsttrekker van hun partij waren.