GroenZwart

Stemmen

Met de installatie van het nieuwe college en de beëdiging van drie nieuwe raadsleden sluit de Texelse politiek de verkiezingsperiode af en begint er een nieuwe bestuursperiode. Dat is mooi, maar er is één ding dat even wat aandacht verdient. Bij Texels Belang is de opengevallen plek in de fractie (door het vertrek van Edo Kooiman naar het college) ingenomen door de nummer zeventien op de kieslijst van Texels Belang. De nummers vijf tot en met zestien op de kieslijst hebben afgezien van een plaats in de gemeenteraad. Dat is iets wat zich moeilijk laat rijmen met de verhalen van TB in verkiezingstijd dat er een prachtige kieslijst was samengesteld met 21 aansprekende kandidaten.

De kiesvereniging had zonder meer een aansprekende lijst, maar je kunt je afvragen wat je aan zo'n aansprekende lijst hebt als vervolgens twaalf kandidaten afzien van een plek in de raad. De nummers vijf tot en met zestien waren bij elkaar goed voor 844 stemmen en dat is veertig procent van het totaal aantal stemmen (2060) dat Texels Belang bij de verkiezingen in de wacht sleepte. Er waren gemiddeld 500 stemmen voor een zetel nodig, dus die 844 stemmen waren omgerekend goed voor minstens één zetel en hebben ook aardig geholpen bij een tweede zetel.

Wat er gebeurt, is op zich geoorloofd. Je mag als kandidaat afzien van een plek in de raad als je op een kieslijst staat, maar twaalf zijn er wel erg veel. En je staat niet alleen op de lijst om stemmen te trekken. De betreffende kandidaten zullen achter de schermen ongetwijfeld het nodige werk verzetten en de fractie van juiste adviezen en kennis voorzien, maar er wordt nu een signaal afgegeven dat het uitvoeren van het echte raadswerk toch niet helemaal de bedoeling was.

Dat roept de vraag op in hoeverre het verstandig is om op personen te stemmen, zoals op Texel gebruikelijk is. Stem je op de partij zelf, maar geef je je stem niet per definitie aan de lijsttrekker dan is er weinig aan de hand. Stem je daadwerkelijk op een persoon in het vertrouwen dat hij/zij kans maakt in de raad te komen, dan sta je nu als kiezer met lege handen.

Texels Belang heeft als grootste partij zijn verantwoordelijkheid genomen een nieuwe coalitie samen te stellen en alle posten zijn vervuld, dus vooralsnog is er weinig aan de hand. Niettemin rijst de vraag met welk gevoel de kiezer bij de raadsverkiezingen in 2022 in het stemhokje staat als er weer kandidaten voor een volgende raad moeten worden aangekruist.