De gemeente liet de wethouders niet met lege handen vertrekken.
De gemeente liet de wethouders niet met lege handen vertrekken. Foto: Job Schepers

Afscheid van wethouders met een eigen stijl

Na respectievelijk acht jaar en vier jaar hebben Eric Hercules (PvdA) en Frank Kingma (Texel 2010) maandagmiddag afscheid genomen als wethouder. De heren werden toegesproken door de burgemeester, collega-wethouder Hennie Huisman (VVD) - ook in het nieuwe college - en enkele partijgenoten.

Een dergelijk afscheid is zelden het moment van kritische noten en er werd vooral besproken wat de wethouders hadden bereikt. Zo is Frank Kingma trots op de goede afwikkeling van het geld van Landsbanki. Ook werd hij geroemd voor het leveren van een jaarlijks sluitende begroting. "Een man, een man. Een woord, een woord. Zo zou ik Frank willen typeren. Als je met Frank een afspraak had, stond die. Als er dingen anders liepen en een afspraak niet doorging, kwam hij verhaal halen. Als een afspraak verzet moest worden, had dat eerst met hem besproken moeten worden, vond hij. Frank draaide er nooit omheen en maakte het niet mooier dan het was", sprak burgemeester Uitdehaag. Ben Zegeren (CDA) sprak de wethouder namens de gemeenteraad toe. "Even kijken, daar kom ik schriftelijk op terug", grapte hij. Een referentie aan het feit dat de wethouder meer dan eens deze woorden sprak na onvoorziene vragen. Een ander noemde Kingma 'een man van weinig woorden'. Kingma trekt zich terug uit de lokale politiek waar hij sinds 2006 in actief was. Eerst als raadslid van de VVD, even als raadslid van Texel 2010. Na vier jaar als voorzitter van Texel 2010, werd hij in 2014 wethouder. "Ik bedank de partij voor het vertrouwen. Ik ga de piketdiensten en de niet geadresseerde rondvragen niet missen", sprak hij de aanwezigen toe.

Eric Hercules was acht jaar actief als wethouder namens de PvdA. Hercules kenmerkte zich door zijn fanatisme en liet zijn ongenoegen meer dan eens blijken wanneer hij het niet eens was met de gang van zaken. "Van ons vieren was jij het minst politiek correct. Je ging confrontaties absoluut niet uit de weg en bond de strijd aan waar nodig", sprak Uitdehaag de scheidend wethouder toe. Met het afscheid komt een (voorlopig) einde aan een lange politieke loopbaan die in 2002 begon als gemeenteraadslid. De politieke carrière van Hercules verliep niet altijd zonder slag of stoot. Zo stapte hij in januari 2009 op als raadslid na een aanhoudende serie van incidenten. Als reden gaf hij 'de aanhoudende druk die bij het toenmalige college werd opgevoerd door oud fractievoorzitter Piet Standaart (Texels Belang) om in de samenwerking van de waddeneilanden te blijven'. Hercules stapte op, maar keerde in 2010 terug als wethouder. Een rol die hij met volle inzet zou vertolken. Als wethouder was hij onder meer betrokken bij Planet De Koog - waarvan de eerste contouren nu echt zichtbaar worden, de aanleg van zonneweides bij de Evertsekoog en bij De Krim. Ook was hij mede-verantwoordelijk voor de realisatie van de Texelhopper. Het openbaar vervoer krijgt nog altijd de nodige kritiek, maar betrokkenen wezen er maandag op 'dat er in de regio met jaloezie naar ons systeem wordt gekeken'. Ze hebben een punt. Op diverse locaties in de regio is het busvervoer veel meer ingekrompen dan op het eiland. Als Hercules een nederlaag moest slikken of vond dat er op de man gespeeld werd, kon hij behoorlijk fel van leer trekken, soms tot rood aanlopen aan toe. Zijn manier van optreden leidde soms tot frictie met raad, maar dit werd altijd uitgesproken. Het laatste kunstje van Hercules was groen licht voor Buurtskap de Tuunen. "Leg de lat niet te laag, dan struikel je; leg je de lat hoog, dan kun je er fier rechtop onderdoor lopen", gaf hij de opvolgers mee.