Traanroeier geopend

Tijdens Open Molendag op zaterdag 12 mei is de deur van De Traanroeier in Oudeschild van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Belangstellenden hebben via de ingang aan de Barentszstraat gratis toegang. Na dit weekend wordt het riet op de molen vervangen en kan de monumentale molen twee maanden niet worden bezocht.

Bij voldoende wind kunnen de molenaars tarwe malen. Bij mindere wind draaien de wieken wel, maar hebben ze onvoldoende kracht om de zware molenstenen in werking te zetten. Dan laten de molenaars de molen 'voor de prins' draaien. Het verschil in geluid en gevoel is frappant: een molen waarmee gemalen wordt beweegt en stampt, een molen die voor de prins draait is bijna geluidloos.

Vrijwilligers bakken op Open Molendag traditiegetrouw pannenkoeken van meel van de molen. Ze worden voor €1,- per stuk verkocht. Ook zijn er kilopakken tarwe- en speltmeel te koop. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van De Traanroeier. Wie lid is van de Rabobank kan de molen ook steunen door op De Traanroeier te stemmen in de Clubkas Campagne. Bij voldoende geld kan er een weerstation worden gekocht.

Dankzij de BankGiro Loterij Molenprijs en bijdragen van gemeente, prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en STIFT, kan het riet zowel op de kap als de romp van worden vervangen.