Op 13 mei 1918 werd de eerste steen gelegd van de school en onderwijzerswoning op Oost.
Op 13 mei 1918 werd de eerste steen gelegd van de school en onderwijzerswoning op Oost. Foto: Gerard Timmerman

Eeuwfeest schoolgebouw Oost

Beeldbepalend op Oost: het schoolgebouw. Precies honderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd. Maar lang werd er niet les gegeven, want in 1934 sloot het schooltje de deuren alweer.

Op 6 februari 1918 kondigde de gemeente in deze krant de aanbesteding aan van de bouw van een school in De Cocksdorp en een school met onderwijzerswoning op Oost. Op 13 mei dat jaar werd de eerste steen gelegd door gemeenteraadslid Joh. Koning Sz. Begin november was de bouw al voltooid. De krant schreef: "De nieuwe school en onderwijzerswoning te Oost zijn gereed en vormen een sieraad voor de plaats. Weldra zal het nieuwe gebouw ingewijd worden."

Een school met twee lokalen, voor de kinderen van Oost en omstreken. Zoals Cor Ellen, die later bekend zou worden als jutter. Hij vertelde eens hoe elke klas wel een deugniet had. De onderwijzer gaf gelijktijdig les in twee lokalen. De tussendeur stond meestal open en meester zette de doerakken bij de deur. "Hij had altijd een gummetje in zijn zak, waarmee hij heel goed kon gooien..."

Donderdag 29 maart 1934 werd in de school op Oost die op 1 april zou sluiten de laatste les gegeven. Een besluit van hogerhand, veroorzaakt door een "dringende bezuiniging" als gevolg van de crisis. Dit gebeurde in het bijzijn van het college van b en w, de school- en de oudercommissie. "De burgemeester uitte in een toespraak zijn teleurstelling. "Oost zal zijn school moeten missen. Het gebouw zal – en wie weet hoe lang – tot leegstand gedoemd zijn. De jeugd zal vrij grote afstanden moeten afleggen om onderwijs te bekomen. Het is jammer dat nu juist het openbaar onderwijs klappen krijgt." Ook een teleurstelling voor onderwijzer meester Zondervan en handwerkonderwijzeres mej. Vermeulen. De krant schreef: "Texel is weer een crisis-slachtoffer rijker, een opvoedingsinsttituut armer geworden."

Nadien was het gebouw in gebruik als oefenlokaal voor de plaatselijke muziekvereniging VIOS en woonde de familie Van der Wal er. Al bijna 25 jaar heeft Ellen de Vries er nu Atelier Oriens gevestigd. In het ene lokaal haar atelier, in het andere de galerie waar ze haar kunst exposeert.