Jeu de Boulesclub viert jubileum

Een bijeenkomst bij de voormalige Stichting Welzijn Ouderen Texel op dinsdagavond 2 februari 1993. Henk Snijders van de SWOT wil wel eens polsen of er belangstelling is voor een jeu de boulesclub in Den Burg. Die viert nu het 25-jarig jubileum.

Liefst negentien leden melden zich die avond meteen aan. Een van hen is Fer Gieles die als penningmeester wordt aangewezen. Hij is samen met zijn vrouw Lies na 25 jaar nog immer lid van de club en mag graag jeu de boules spelen. Aanleiding voor de oprichting is de komst van een jeu de boulesbaan in Oosterend een jaar eerder. Henk Snijders is tijdelijk de eerste voorzitter en Fenny Spanhaak de eerste secretaris.

Op 24 juli 1993 opent notaris Boswijk officieel de eerste drie banen in de Notaristuin in Den Burg. Een jaar later wordt daar het eerste Texelse kampioenschap jeu de boules gehouden. In 1999 verhuist de club naar de huidige locatie achter zwembad Molenkoog waar een deel van de speelweide in gebruik wordt genomen. Dat was volgens Gieles te danken aan toenmalig voorzitter Ed Beekhuis die iemand kende bij het zwembad, waarna ze achter Molenkoog terecht konden.

De club begint er met een klein houten onderkomen. In 2003 volgt bij het tienjarig bestaan het huidige clubhuis. Gieles: "Daarvoor konden we gebruik maken van noodlokalen van de CVO-school. Die moesten we zelf ophalen en verplaatsen en dat hebben we gedaan." Uit de voormalige jeugdherberg de Eijercoogh werd de inventaris overgenomen.

De jeu de boulesclub telt op het moment 53 leden. In 2008 stond het ledental op 75 mensen, maar dat aantal is sindsdien niet meer gehaald. Er wordt gemiddeld drie keer per week gespeeld. Volgens Fer Gieles is en blijft het een leuk spel om te spelen. "Je bent lekker buiten bezig. Gerrit Spanhaak heeft ooit berekend hoeveel je gemiddeld loopt en bukt tijdens een partij en dat is ook nog aardig wat." Het helpt ook goed om in beweging te zijn.

De gemiddelde leeftijd is door de jaren heen opgelopen, maar er wordt volgens voorzitter Diana Kardijk aan gewerkt om nieuwe leden binnen te halen. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum was er afgelopen zaterdag een open eilandtoernooi en daar deden ook kleinkinderen van een aantal leden aan mee om kennis te maken met jeu de boules. Gieles: "Het spel heeft het beeld dat het voor oudere mensen is, maar als je mensen vraagt of ze tijdens vakantie wel eens jeu de boules spelen, dan blijken ze dat vaak te doen."