Jan Oosterhof:
Jan Oosterhof: "Inrichten en stylen is heel dankbaar werk." Foto: Jeroen van Hattum

Inzet en liefde van mensen in zorg

Wat is je favoriete plek op Texel?
Ons strandhuis op Paal 12. In de zomer zit mijn vrouw al 's middags op het strand en ga ik daar zelf om 18.00 uur op de mountainbike zo snel mogelijk naartoe. Als ik er dan ben is het happy hour met de buurtjes, een biertje, een happie en een peukie.

Geboren en getogen op Texel?
In 1952 ben ik geboren in Den Burg. Ik was nog geen 4 pond en mijn opa zei tegen mijn moeder: "die haalt de avond niet." Maar hij kreeg geen gelijk. Vandaar dat ik dit, nu best wel groot, kan opschrijven.

Wat voor werk doe je?
Al heel veel jaar runnen mijn broer en ik samen met een fijne groep mensen Oosterhof Wonen. Het inrichten en stylen is heel dankbaar werk. We doen dit voor Texelaars en ook op het gebied van bungalows op verschillende parken.

Vanuit ons geloof hebben we de plicht vluchteling te helpen

Wat doe je naast je werk zoal?
Wandelen in de natuur, vogels spotten, mountainbiken. Zingen in een kleine groep van zeven mensen met de naam Joy. Biljarten in de Schakel bij de Burghtkerk en sinds kort ben ik daar tijdelijk hulpkoster.

Wat heb je met het Sinterklaasfeest?
Voor mij is het een periode waarin ik me helemaal probeer in te leven hoe kinderen het Sinterklaasfeest ervaren. Ook heb ik dan een fantastische groep mensen om me heen staan in deze toch best wel vermoeiende maar mooie tijd.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Goed. Doe maar gewoon. En omdat je veel mensen vaak tegenkomt heb je snel persoonlijk contact. Wat je niet kwijt wilt moet je maar voor je houden. Dan is het samen hier goed.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?
Maak niet alles te groot. De toerist ervaart graag het gezellige en gemoedelijke sfeertje. Ook voor ondernemers geldt: geef mensen aandacht en zie ze ook als gast.

Wat zou er op Texel anders mogen?
Het beleid hoe de gemeente omgaat met het geld van zijn bewoners. Een voorbeeld: hoeveel is er inmiddels al aan de Groeneplaats gespendeerd!

Wat is er zonde aan Texel?
Dat er zoveel bomen zomaar verdwenen zijn en dat, als wij zelf vanuit het park een boom met ontzettend veel plak boven ons terrein hebben die de auto's aan de bovenkant zwart maakt, er een extra ruim hek omheen geplaatst wordt om hem toch maar te behouden.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?
Het bestuur van de Ondernemersvereniging Den Burg. Zij verzetten met elkaar enorm veel werk voor het gezamenlijk belang en hebben daarnaast ook nog hun eigen onderneming.

Wat verdient meer aandacht op Texel?
Het omgaan met vluchtelingen en hen opnemen in de gemeenschap, zoals wij een man uit Eritrea aan het werk hebben. Ondanks zijn geschiedenis brengt hij veel vrolijkheid in ons team. Wij hebben vanuit ons geloof ook de plicht om deze mensen te helpen. Verder wil ik een lans breken voor al die mensen die in de zorg werken. Wát een inzet en liefde zie je naar de bewoners uitstralen. Maar er is één ding te kort en dat is de factor tijd. Ik wil dit graag benoemen omdat mijn schoonmoeder op de gesloten afdeling in het verpleeghuis woont.

Een dag burgemeester?
Voor mij is dat eenmaal per jaar al aan de orde. Ik mag altijd zo rond december een dag het stokje overnemen. Mijn oproep als burgemeester naar de jeugd toe is: blijf jezelf en laat ieder in zijn waarde.

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?
Dat is met Gerrit Visch. Deze man straalt zo'n rust uit wanneer hij vertelt over de natuur, waardoor hij mij het gevoel geeft "zeg maar niks en laat Gerrit maar praten."

Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Als het ons gegeven is een gezonde en mooie tijd, in de natuur maar ook sociaal met fijne mensen om ons heen.

Volgende 'Eiland van….' ?
Petra Graaf. Naar mijn inzicht is zij iemand die, waar ze voor staat ook voor gaat.