Rechter: gemeente weigert

vergunning voor yurt terecht

De gemeente heeft terecht geweigerd een vergunning te verlenen voor de yurt van Jacco Dros en Mariëlle Glorie op de Hogeberg. Tot dat oordeel komt de voorzieningenrechter in Alkmaar in een zaak die het stel tegen de gemeente had aangespannen.

Door de uitspraak mogen Dros en Glorie de nomadentent - die normaal gesproken in de periode maart-oktober op hun terrein verrijst - tot een mogelijk andere uitkomst in een eventueel hoger beroep niet neerzetten. Zakelijk betekent dat een fikse aderlating voor het stel, dat een praktijk in yoga, ayurveda, meditatie en coaching runt. De yurt is – samen met de bestaande homestay – onmisbaar bij het aanbieden van groepsarrangementen, betoogden zij eerder voor de rechter.

Die oordeelde afgelopen oktober nog dat de plaatsing van de yurt rechtmatig was, omdat de gemeente had verzuimd een vergunningaanvraag van Dros en Glorie als zodanig te behandelen. Doordat elke reactie van de gemeente op de aanvraag uitbleef, werd de vergunning na acht weken uiteindelijk automatisch 'van rechtswege' verleend.

Na de uitspraak van de rechter besloot de gemeente de vergunning te herroepen, in te trekken en de aanvraag ervoor alsnog te weigeren. Daardoor stonden Dros en Glorie aan het begin van het nieuwe seizoen met lege handen en was een nieuwe gang naar de rechter noodzakelijk. Die stelde hen op alle punten in het ongelijk. Ook hun beroep op toezeggingen die de gemeente al in 2016 zou hebben gedaan honoreerde hij niet. Voor de toezeggingen waren nergens 'ondubbelzinnige aanwijzingen' te vinden, aldus de rechter.

Drost en Glorie kregen aanvankelijk groen licht voor de tent, tot drie omwonenden na een (door de gemeente gevorderde) verplaatsing van de yurt naar de gemeenteraad stapten en de zaak een politieke lading kreeg. Uiteindelijk oordeelde zelfs de raad dat voor de yurt op de Hoge Berg geen toestemming mag worden gegeven.