College vraagt geld voor rotonde, maar houdt ook slag om de arm

Het college stelt de gemeenteraad voor om €254.000,- uit trekken voor een rotonde op de kruising Pontweg, Keesomlaan, Westerweg in Den Burg, maar het is wel een voorstel met slagen om de arm.

De afgelopen jaren hebben zich op de kruising geregeld ongelukken voorgedaan. Er wordt ook al jaren gesproken over een rotonde, maar in de praktijk is het er nog niet van gekomen. De provincie Noord-Holland is bereid acht ton te investeren (omdat de Pontweg een provinciale weg is), maar verder gaat de provincie niet.

De totale kosten worden geraamd op €1.054.000,-, maar het college sluit niet uit dat de kosten in werkelijkheid hoger uitvallen dan verwacht. Alles boven de €1.054.000,- komt in dat geval voor de rekening van de gemeente. Het college wijst erop dat het de komende jaren een uitdaging zal worden om de begroting rond te krijgen, waardoor goed nagedacht moet worden over uitgaven. Dat is onder meer het gevolg van een structureel tekort van bijna een miljoen euro op het sociaal domein. Ook het beheer van de openbare ruimte (waaronder de wegen en het groen), de ontwikkelingen van Den Burg Oost, Den Burg Zuid en het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg zullen volgens het college "forse (financiële) inspanningen en moeilijke keuzes vereisen om de gemeentelijke financiën voor nu en in de toekomst gezond te houden."

Als alternatieven voor het uittrekken van €254.000,- wordt voorgesteld eventueel af te zien van een nieuwe rotonde, kijken of er andere oplossingen mogelijk zijn of zelf de regie overnemen van de provincie in de hoop dat de gemeente goedkoper een rotonde kan aanleggen.