Wethouder Hercules schakelt de duurzame warmwatervoorziening in.
Wethouder Hercules schakelt de duurzame warmwatervoorziening in.

Nederlandse Toeristen Kampeer Club doucht duurzaam

Wethouder Eric Hercules heeft zaterdag een energieneutrale warmwatervoorziening in werking gesteld op het clubterrein van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) op Texel, aan de Krimweg bij De Cocksdorp.

Fietsend door de duinen van De Slufter naar De Cocksdorp zijn geregeld tenten te zien die midden in het duinlandschap lijken te staan. Dat is niet zo, het is één van de twintig clubterreinen van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC).

Sinds 1957 kamperen de leden van de NTKC hier met de tent – campers en vouwwagens zijn niet toegestaan en kleine caravans alleen onder voorwaarden. Op het terrein is alleen elektriciteit voor verlichting in het toiletgebouwtje en een geiser om te douchen. Andere bebouwing of verharde paden ontbreken hier.
Verder onderhouden de NTKC'ers het terrein van de club als een natuurgebied. Het doel is dat, als er niemand kampeert, het terrein eruitziet als een natuurgebied.

Bij zo'n vereniging past ook een duurzame energievoorziening. Recent is daarom een energieneutrale warmwatervoorziening geïnstalleerd die zaterdag op feestelijke wijze officieel in bedrijf is gesteld door wethouder Eric Hercules.

De wethouder was onder de indruk van het kampeerterrein en deelde twee complimenten uit: dat de club ver blijft van de 'verstening' die op zoveel kampeerterreinen te zien is én dat ook de NTKC zichzelf nu echt duurzaam mag noemen.

De installatie bestaat uit zonnepanelen die zonnestroom opwekken voor een warmtepompboiler. Dat levert voldoende warm water om, óók midden in de zomer als er soms meer dan 200 kampeerders zijn, iedereen lekker te laten douchen. Want de tijd dat de leden van de NTKC genoegen namen met een koude douche zijn wel voorbij!