Piloot George Tindle met onderscheidingen, met dochter Merilyn als baby en boven als volwassen met haar man, de herdenkingskei en grafsteen.
Piloot George Tindle met onderscheidingen, met dochter Merilyn als baby en boven als volwassen met haar man, de herdenkingskei en grafsteen.

Speurtocht familie Lancaster-piloot beloond

Oudeschild is op de avond van 23 november 1943 aan een ramp ontsnapt. Een Lancaster bommenwerper vloog toen rakelings over de dijk bij Oudeschild en verloor aan weerzijden van de dijk een motor. Het toestel stortte neer in het weiland achter het zeemanskerkje. Na veel naspeuringen is eindelijk contact gelegd met familie van de omgekomen piloot George Tindle.

Het toestel, de Lancaster JA932 met aan boord zeven vliegers, was dezelfde avond om 17.16 uur opgestegen vanaf de basis Oakington in Engeland, voor een aanval op Berlijn. Op de terugweg is het vliegtuig onderschept door een Duitse nachtjager, waarna het neerging. De gehele bemanning kwam om het leven, ze liggen begraven op de begraafplaats in Den Burg.

Op zoek naar nabestaanden raakte Bram van Dijk, vrijwilliger bij Luchtvaart en Oorlogsmuseum '40-'45, in contact met vier families in Engeland en Canada. "We wisselden informatie uit. Maar ik kon geen familie vinden van de 23-jarige piloot George Tindle, een boerenzoon uit Manaia Taranaki New Zealand. Via het RAF-grafregister kon ik de naam van zijn ouders en echtgenote achterhalen en na lang speurwerk hoorde ik dat hij nog een dochtertje had, Merilyn. Maar ik kreeg geen direct contact. Later kreeg ik bericht uit Nieuw Zeeland dat dochter Merilyn met haar familie naar Brisbane in Australië was verhuisd. Ik kreeg ook een adres. Ik stuurde een brief naar Brisbane, maar die bleef onbeantwoord. Nu heb ik daar een vriend en informant wonen die geïnformeerd heeft naar deze familie. Ik kreeg van hem het droeve verhaal te horen dat Merilyn het jaar ervoor in 2003 was overleden, evenals haar echtgenoot. Ik kreeg wel contact met hun zoon Chris Brown, waarmee gemaild heb. Maar dit contact is later verloren gegaan.

Nu kreeg ik dit jaar februari per email contact met Steve Brown een andere zoon van Merilyn en kleinzoon van George Tindle die mij foto's en informatie stuurde van zijn ouders. Steve vertelde mij dat de weduwe van George, Myrtle Pearl later hertrouwd is met Dan Butler en dat dochter Merilyn liefderijk is opgevangen door haar stiefvader en zelfs zijn naam heeft aangenomen. Myrtle en Dan kregen hierna nog vier kinderen.

Hier gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Na de mail van Steve kwam er nóg een email uit Nieuw Zeeland, namelijk van Aller Spanninga, een neef van de familie Dros op Texel. Na een leven lang bij de Shell te hebben gewerkt, is Spanninga na zijn pensionering in Nieuw Zeeland neergestreken en woont nu in Aurora. Dat was ook de laatste woonplaats van George Tindle. Dit is een heel bijzonder toeval, want Spanninga logeerde op 23 november 1943 met zijn moeder in Oudeschild bij de familie Jan Dros. Hij maakte als kind van vier jaar de crash van George Tindle van nabij mee. Hij kon zich de vliegtuigmotor voor de bakkerij van Dros nog herinneren. Spanninga had in Aurora via Google en telefoonboeken gezocht naar de Tindles en na verloop van tijd vond hij iemand die George persoonlijk goed had gekend. Deze man, Max Muggeridge was toen al ruim negentig jaar, maar nog steeds actief als veehouder in Auroa. Via hem is Spanninga in contact gekomen met Steve Brown, die weer een bericht had gevonden uit 2004 van z'n broer Chris uit Australie met mijn emailadres. Zodoende dit nieuwe contact. Steve Brown heeft aangegeven dat hij zeer binnenkort op bezoek komt.

Bij het Zeemanskerk in Oudeschild herinnert een steen met informatiebord over de bemanning aan de crash van de Lancaster JA932.