Texelaars vertellen hoe zij als kind de oorlog en bombardementen hebben ervaren.
Texelaars vertellen hoe zij als kind de oorlog en bombardementen hebben ervaren. Foto: Collectie Luchtvaart en Oorlogsmuseum

Theatervoorstelling "Een bombardement"

In aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst vrijdag 4 mei in De Burght, de stille tocht en de kranslegging, begint om 21:15 uur in de bioscoop de voorstelling "Een bombardement" van theater "Na de Dam op Texel".

'Kinderen in een bombardement' is het thema van de theatervoorstelling, die aansluit op het initiatief "Na de Dam". Artiesten en muzikanten verbinden heden en verleden aan elkaar en spiegelen. Het verleden aan de hand van brieven, dagboeken en verhalen, het heden wordt gekoppeld aan het thema door een blik op nu. De voorstelling vertelt het verhaal van mensen die als kind het bombardement tijdens de Russenoorlog op Texel hebben meegemaakt, gekoppeld aan het verhaal van een Koerdische vluchteling die op Texel woont en als kind ook bombardementen heeft meegemaakt. Herinneringen door de ogen van toen, over de oorlog, over de beschieting van den Burg, over bombardementen in Irak en over het verlies van een vriendinnetje en een vriend. Met verhalen van Huug, Elly, Harry en Sirwan, voordrachten van Chris en Jamila van gedichten van Willem Wilmink die zelf de oorlog als kind meemaakte, dans van Lisette door Ellis, Myrthe, Eva, Marije en Fien, muziek van Lucas en Siebold en zang van Martijn (Toon Hermans) en Claudia (Maarten van Roozendaal) en het Artex wereldkoor (Thé Lau)

Een initiatief van Ina Schrama, Cor van Heerwaarden en Aris van Zeijlen, in overleg met het Comité 4 en 5 mei en in samenwerking met Artex. "We denken dat deze voorstelling een bijzondere toevoeging kan zijn aan het levend houden van het herdenken, met name door de koppelingen van heden en verleden, en verhalen gecombineerd met muziek." Kaarten à €7,50 zijn te koop bij Nauta Boek en Artex.