Afbeelding

Vliehors volgens kaart gemeente toch net géén Texels grondgebied

Het is momenteel even landelijk nieuws: een stukje Schiermonnikoog dat als gevolg van de dynamiek van de eilanden binnen de gemeentegrenzen van de Groningse gemeente Eemsmond is beland.

Dat roept de vraag op hoe het eigenlijk zit met het 'stukje Texel' op de Vliehors. Immers: in 2011 meldden fotograaf Pieter de Vries en oud-raadslid Piet Standaart dat de zuidwestelijke punt van de Vliehors op Vlieland zich net binnen de Texelse gemeentegrenzen bevindt en dus Texels grondgebied mag worden genoemd. De twee baseerden zich op foto's en metingen die ze destijds maakten en verrichtten.

De gemeente liet het ook nog eens nakijken en kwam tot de conclusie dat de Vliehors (het zand) net buiten de gemeentegrens van Texel blijkt te vallen. Het scheelt niet veel volgens een kaart van de gemeente, maar de gemeentegrens van Texel loopt daarop toch net onder de Vliehors langs.

Dat de Waddeneilanden bewegen is niet het grootste nieuws. Het stukje Schiermonnikoog op Gronings grondgebied trekt momenteel de aandacht, omdat een van de raadsleden in Eemsmond het stukje Schiermonnikoog niet meer wil afstaan. In 2005 was er een soortgelijke situatie, waarbij de nodige kosten werden gemaakt om de grens te corrigeren. Wat dat betreft, is de huidige situatie rond de Vliehors goedkoper. En het blijft niettemin een mooi verhaal: een klein stukje Texel op de Vliehors...