Vrijwilliger Nieteke Roeper leest voor wat Riek Bruin heeft uitgevonden over haar merklap.
Vrijwilliger Nieteke Roeper leest voor wat Riek Bruin heeft uitgevonden over haar merklap. Foto: Oudheidkamer

Texelse merklappen in grondig gerenoveerde Oudheidkamer

De Oudheidkamer heeft zaterdag het nieuwe seizoen ingeluid met een feestelijke opening. Het museum is de afgelopen maanden volledig gerestaureerd en op de bovenverdieping is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling ingericht. Het was een langgekoesterde wens van een aantal Oudheidkamer-vrijwilligers om eens een tentoonstelling over merklappen te maken. Deze wens is met Goed gemerkt: drie eeuwen Texelse merklappen in vervulling gegaan.

Op merklappen oefenden meisjes het borduren van letters, cijfers en patronen. Ze bevatten bijna altijd de initialen van de maakster en haar naasten en het jaartal waarop de lap gemaakt is. Als een lap binnen de familie is bewaard, kunnen de bij de initialen horende namen vaak via stamboomonderzoek achterhaald worden. Dit genealogische werk is uitgevoerd door Riek Bruin, die tevens alle bruiklenen regelde. Conservator Alec Ewing heeft dankbaar gebruik gemaakt van haar kennis over de Texelse merklappen bij het maken van de tentoonstelling. Expositiemaakster Annelies Verbrugge zorgde voor een aantrekkelijke vormgeving.

In de tentoonstelling worden enkele tientallen merklappen getoond, gemaakt door Texelse 'jongedochters'. De oudste dateert van 1716, de nieuwste zijn de schoollappen van de eerste helft van de twintigste eeuw. De merklappen uit de zeventiende en achttiende eeuw zijn van een indrukwekkende precisie. Een aantal typisch Texelse motieven komt steeds terug, evenals gotische alfabetten en christelijke symbolen. De veranderende mode en materialen zijn goed zichtbaar: halverwege de negentiende eeuw stapte men over van zijden draden op synthetisch gekleurde wol en kwamen tegelijk andere motieven in zwang.

Afgelopen maanden zijn zowel de Oudheidkamer als de bijbehorende tuin helemaal leeggehaald, opgeknapt en heringericht. Het is een enorm karwei geweest en er is tot laat doorgewerkt om het op tijd af te krijgen, maar het resultaat mag er zijn. De vrijwilligers van de Oudheidkamer hebben het leeghalen en herinrichten voor hun rekening genomen. Een immense klus! De renovatie is uitgevoerd door verschillende Texelse bedrijven, in samenwerking met de technische dienst van Stichting Texels Museum.

De Oudheidkamer is vanaf maandag 30 april tot en met 31 oktober geopend. Doordeweeks van 11-17 uur, op zaterdag van 14-16 uur. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. Houders van een Texelse museumpas of de landelijke Museumkaart krijgen gratis entree.