Gijzeling TESO: OM wil klinische opname

De officier van justitie heeft een jaar klinische opname in een psychiatrisch ziekenhuis geëist tegen de 48-jarige vrouw die vlak voor Kerst twee vrouwen gijzelde in de TESO-vertrekhal in Den Helder.

Zowel een psychiater als een psycholoog die de vrouw onderzochten, gaven justitie het advies haar op te laten nemen. Zij concludeerden beiden dat de 48-jarige vrouw leed aan psychoses, volledig in de ban was van waanideeën en daardoor ontoerekeningsvatbaar was.

De vrouw uit Breezand, van Braziliaanse origine, werkte voor een schoonmaakbedrijf. Op vrijdag 22 december zou ze met de boot van half negen naar Texel vertrekken. Een kwartier voor de afvaart gijzelde ze ineens schreeuwend en dreigend met een mes een van haar collega's. Toen die zich na korte tijd aan de Breezandse wist te ontworstelen, nam de vrouw een kaartverkoopster van TESO in gijzeling. Die hield ze zo'n twee uur gevangen tot een speciaal politieteam binnenviel en een einde maakte aan de gijzeling. Op dat moment waren filmpjes van het incident al massaal gedeeld via social media.

De vrouw zei tijdens haar verhoor dat ze tot de daad kwam, omdat ze ervan overtuigd was dat iemand haar dochter en kleindochter wilde vermoorden. Inmiddels is de vrouw door het gebruik van medicatie aan de beterende hand. Ze weet dat ,,er niemand is die hen wil vermoorden. Het zit gewoon in mijn hoofd." Doktoren zeggen dat ze vooruitgaat. Maar het risico dat ze terugvalt is groot. Om herhaling te voorkomen, zijn vaste structuren en medicatie voor langere tijd nodig.

De vrouw kreeg eerder medicijnen voor psychische problemen. Ze stopte daar steeds mee als het beter ging. Vrijdag was de vrouw bij vlagen zeer emotioneel, ,,omdat ik niet wilde doen wat ik heb gedaan, het toch heb gedaan en niet weet waarom." Advocaat Jan Jorna kon zich volledig vinden in de eis van het Openbaar MInisterie. Volgens hem heeft zijn cliënt willekeurige slachtoffers gekozen, ,,gewoon de mensen die op dat moment het dichtst in de buurt waren". Daarnaast, zo zei hij, beseft de Breezandse ,,dat ze dom en fout heeft gehandeld. Ze heeft spijt. De rechtbank doet uitspraak op 4 mei.