De Witte Punt is definitief terug op de dijk van Oudeschild.
De Witte Punt is definitief terug op de dijk van Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

Witte Punt definitief terug op dijk van Oudeschild

"Fijn om dit weer te zien staan", zeggen Martha Westdorp en Riek Barhorst. De twee bewoonsters van de De Ruyterstraat in Oudeschild zagen vrijdagmiddag tot hun vreugde hoe de Witte Punt definitief terugkeerde op de dijk bij Oudeschild.

Het oude vertrouwde baken maakt daardoor weer deel uit van het uitzicht op de dijk. De vorige Witte Punt maakte in de jaren zeventig plaats voor de dijkversterking en verdween in 1983 voorgoed van de dijk. De Witte Punt was vroeger een baken voor de scheepvaart om de snelheid van een schip te meten. Voor de jeugd was het een geliefde plek om 'kontje te kieken'. Nederland kende twee witte punten: bij Vlissingen en bij Oudeschild. In 1888 was er al sprake van een witte punt op de dijk.

De Witte Punt keerde in 2013 al even terug na inspanningen van Astrid van de Wetering, maar moest ook weer snel weg omdat het hoogheemraadschap geen toestemming verleende. Van de Wetering nam daar geen genoegen mee en bleef zich samen met het dorp inspannen voor de terugkeer. Nu is dat alsnog gebeurd. Het Hollands Noorderkwartier heeft de Witte Punt aan Oudeschild geschonken. Twee plaquettes op de nieuwe Witte Punt herinneren aan de terugkeer.