Texelse brandweer zoekt nieuwe mensen voor versterking korps

De brandweer is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om in de toekomst het aantal hulpverleners op peil te houden.

Dat lieten burgemeester Michiel Uitdehaag en postcommandant Jelle de Boer van de brandweerkazerne in Den Burg vrijdagavond weten. De Texelse brandweer telt momenteel in totaal 37 vrijwilligers. Dat is volgens De Boer te doen, maar het houdt niet over bij grootschalige incidenten. "Tijdens de grote brand in Oosterend hadden we ook werkelijk iedereen van het korps nodig."

Zij wisten toen onder lastige omstandigheden te voorkomen dat het vuur zich nog verder zou uitbreiden. De brandweer kreeg in Oosterend versterking van de overkant, maar het duurt altijd even voordat hulpdiensten van het vasteland op het eiland zijn, waardoor de hulpdiensten op Texel zelf bij een calamiteit in ieder geval het eerste uur en soms ook nog wat langer op zichzelf zijn aangewezen.

De burgemeester en de postcommandant deden vorig jaar ook al een algemene oproep voor nieuwe hulpverleners op het eiland en dat leidde toen tot veertien nieuwe mensen voor de brandweer. Volgens De Boer is het daardoor mogelijk geweest voor hen een opleiding op Texel te verzorgen. Bij een kleiner aantal had dat aan de overkant moeten gebeuren.

Volgens De Boer is het niet uitgesloten dat de komende jaren meer mensen van de huidige ploeg afscheid gaan nemen. "Dan is het prettig als we tegen die tijd nieuwe mensen hebben die opleidingen hebben gevolgd, zodat ze inzetbaar zijn."