Naast een koninklijke onderscheiding ontving Vinke de wereldkampioenstrui.
Naast een koninklijke onderscheiding ontving Vinke de wereldkampioenstrui. Foto: Job Schepers

Dirk Vinke geridderd bij opening 100 kilometer MTB-pad

Dirk Vinke is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding zaterdag opgespeld door loco-burgemeester Hennie Huisman tijdens de opening van de 100 kilometer MTB-route.

Vinke kreeg zijn onderscheiding voor zijn grote verdiensten binnen de Texelse Wielersport, waaraan hij al sinds 1986 verbonden is. Zo was hij onder meer penningmeester van Wielersport Texel, lid van het Wielercomité Texel en actief in stichting VIP-sport, de stichting rond Paralympiër Larissa Klaassen. Naast zijn inzet voor de sportieve sector is hij penningmeester van het Texelfonds.

Het moment voor het lintje was logisch. Vinke was één van de drijvende krachten achter de realisatie van de mountainbikeroute. Na alle plichtplegingen en praatjes van diverse mensen, kon er dan eindelijk gefietst worden. De totale route is te vinden op de website van Wielersport Texel.

Vinke vermoedde al dat er iets ging gebeuren, toen hij zag welke mensen allemaal bij de opening aanwezig waren. Dat hij daadwerkelijk geridderd zou worden, had hij natuurlijk niet verwacht. De ridder werd toegesproken door Hennie Huisman, Leo Timmers (voorzitter Wielersport Texel), Hetty van Dijk (Vip Sport) en Jan Beijert (voorzitter Texelfonds). Allemaal kwamen ze superlatieven tekort. Uit handen van Van Dijk ontving Vinke de wereldkampioenschapstrui die Larissa Klaassen in 2016 in de wacht sleepte. Hij probeerde de trui nog even aan te trekken, maar daar was zelfs Vinke te groot voor. De trui krijgt ongetwijfeld een mooi plaatsje in huize Vinke.

Naast alle lof voor Vinke was er natuurlijk ook nog de opening zelf. Door alle toespraken voor de geridderde, begonnen de mountainbikers al een beetje ongeduldig te worden. Toen de sprekers rond de opening ook nog eens uitgebreid de tijd namen, werden de fietsers een tikkeltje onrustig. Boswachter Erik van der Spek nam uitgebreid het woord om de mountainbikers op het hart te drukken zich te gedragen. De aanwezigen waren stuk voor stuk van mening dat het goed was dat hij hier de aandacht op vestigde, maar dat een relaas van tien minuten over dit onderwerp wellicht wat overdreven was.

Toen de laatste sprekers eindelijk klaar waren, onthulde Vinke het bord dat het begin van de route markeert. Daarna kon er dan eindelijk gefietst worden en waren het de jongsten van de vereniging die het pad als eerste mochten berijden.