Karien Blankenburgh met twee hobbies: kanovaren en de jonge hond.
Karien Blankenburgh met twee hobbies: kanovaren en de jonge hond. Foto: Jeroen van Hattum

Fantastisch varen in getij bij NIOZ-haven

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het bos en het strand om lekker met onze jonge hond te lopen en ik vind de Slufter een fantastisch gebied waar je in het vrij toegankelijke deel lekker rond kan strunen. Maar ook rondom Texel zijn mooie plekken: zo is het fantastisch varen vlakbij de NIOZ-haven op een bepaald moment van het getij en met een ZW 5-6 wind. Het is dan prachtig surfen met je kajak, van de golven af, tegen de stroming in. Er staat dan namelijk een kleine tidal race. Die vind je in het groot aan bijvoorbeeld de westkust van Wales. Het geeft een kick om daarin te spelen. Vaargenoot Matthias Schrama is daar gelukkig ook voor te vinden.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Ik ben op Texel terecht gekomen via mijn HBO-opleiding Diermanagement: ik ging stage lopen bij Ecomare en ben er tijdens mijn studie en erna een aantal jaar blijven werken. Zo'n zes jaar geleden heb ik mijn vriend Ron Hin leren kennen via mijn huidige werk en we wonen sinds een paar jaar samen in ons heerlijke huis in Den Burg.

Kijk wat voor goeds gedaan is: de ander voelt zich dan erkend

Wat voor werk doe je?

Ik werk voor een bedrijf waarvoor ik bij zo'n veertig rundveehouders kom voor onder andere de melkcontrole: als distributiemedewerker en als monsternemer. Daarnaast geef ik geregeld natuurexcursies via het NET (Natuur Excursies Texel), voor Ecomare en Staatsbosbeheer. Ik vind het mooi én belangrijk om mensen mee naar buiten te nemen en ze te laten ontdekken wat er allemaal leeft, groeit en bloeit, en waar wenselijk, er informatie over te geven. De natuur is toch de basis van alle leven. Excursies op het wad en in zowel de Noord- als Zuid-Slufter zijn mijn meest favoriete.

Wat doe je naast je werk zoal?

Ik houd van bewegen en lekker buiten zijn, in de natuur. Laat dat op Texel nou prima samengaan…. Ik heb zo'n 17 jaar geleden het zeekajaken ontdekt en doe dat nog met veel plezier. Niet alleen rondom Texel, maar in het verleden heb ik ook trektochten met de kajak verder weg gedaan: op het verdere Nederlandse wad, het Duitse wad, de westkust van Zweden, van Wales en van Schotland en in Baja California. Daarnaast doe ik aan hardlopen, zij het op het moment op een vrij laag pitje. En we hebben een jonge hond; heerlijk om met hem erop uit te gaan. Wanneer hij volgroeid is, kan ik het joggen en fietsen met hem verder opbouwen. En wie weet, vindt ie het leuk om mee te gaan met kleine kajaktochtjes met rustig weer….

Wat moet er blijven zoals het is?

De rust en ruimte die gelukkig nog aanwezig is. De Hoge Berg met haar tuunwallen en schapen vind ik uniek. We hebben veel diversiteit in landschappen, met landbouw en natuur. Deze twee liggen naar mijn idee dicht bij elkaar. Het is hoe je het bedrijft en 'inricht'. Daar verschillen de meningen wel eens over.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Sinds ik zelf een hond heb, valt me op hoeveel honden er zijn, van Texelaars en van toeristen. Op zich prima, maar de hondenpoep vind je op sommige plekken ook massaal. Dat maakt dat ik zelf met poep-zakjes loop en op plaatsen waar mensen komen en kinderen spelen, ik 'mijn' drollen meeneem en in de dichtstbijzijnde afvalcontainer gooi. Ik vind dat het opruimen van de uitwerpselen bij het houden van je hond hoort. Een ander moet er geen last van hebben. Als we dat met z'n allen doen, ziet de wereld er weer een stukje beter uit én blijft het fris ruiken met warm weer…..

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen heel positief: gastvrij, hartelijk, direct en ook aanpakkerig. Daarnaast is er soms 'kletspraat': er doet dan een verhaal de ronde, over een persoon, dat helemaal niet klopt. Dat kan schadelijk voor die persoon zijn. Ik ben er dan voor dat men, voordat men eventueel het verhaal verder vertelt, te polsen bij die desbetreffende persoon hoe het werkelijk zit.

Wat is er zonde aan Texel?

Ik vraag me af in hoeverre we moeten meegaan in de mallemolen van de commercie, waarin het toerisme steeds massaler wordt. Natuurlijk hebben we het toerisme nodig; vele Texelaars verdienen daar hun brood mee. Maar hoever ga je? Het lijkt me onwenselijk om praktijken te krijgen zoals in Amsterdam, waarbij vele bewoners zich niet meer thuis voelen in hun eigen stad, omdat die overladen is met toeristen met de nodige overlast. Laten we ook oog houden voor de eenvoud, de rust en de ruimte.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Ik heb de indruk dat op Texel de populatie ratten explosief groeit. Op veel plekken zie ik in slootkanten vele gaten die duiden op rattenbewoning. Af en toe zie ik één wegglippen. Op welke manier wordt nu de rattenpopulatie in toom gehouden nu het gebruik van gif meer aan banden is gelegd (wat ik op zich een goede zaak vind)? De rattenkwestie raakt ook andere (morele, landelijke en aan wetten gebonden) vraagstukken: hoe gaan we om met bijvoorbeeld het steeds groter wordende aantal verwilderde katten, de grauwe ganzenpopulatie, de teruglopende weidevogelstand? Bij deze vraagstukken spreekt ieder van uit zijn eigen belang en visie, wat logisch is, waarbij de emoties soms hoog op kunnen lopen. Kunnen betrokkenen naar elkaars standpunt luisteren en met elkaar kijken: hoe kunnen we elkaar versterken? Wat is daarvoor nodig? Soms moet er ook gewoon wat gedaan worden, waarbij je het niet een ieder naar de zin kan maken. Wat denk ik ook belangrijk is om te kijken wat voor goeds er reeds gedaan is: de ander voelt zich denk ik dan meer erkend.

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?

Met Phil Clegg, een jonge, enthousiaste Britse zeekajak-instructeur, die in Anglesey (Wales) zijn eigen bedrijfje heeft met het geven van kajakcursussen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Prima wanneer ik dan samen met Ron in hetzelfde huis woon, met dezelfde huisgenoten (2 katten en 1 hond), bezig ben in de landbouw, in de natuur en lekker sport: zeekajaken, hardlopen (hopelijk wat fanatieker) en wanneer er ijs ligt: schaatsen.

Volgende 'Eiland Van...'?

Evalien Smit. Met onze hond doe ik op de woensdagavond de jonge-honden-training, die gegeven wordt door Ed en Evalien. Ik heb heel wat aan hun oefeningen, tips en informatie. Evalien heeft zich aardig verdiept in 'het hondenwereldje'. Daarnaast runt ze de Wereldwinkel op Texel.