Historisch aandeel in goud- en

zilverschat Lutine op Lionsveiling

Bezoekers van de Lionsveiling kunnen vrijdag 27 april meebieden op een bijzonder aandeel dat in de jaren dertig recht bood op een klein deel van de goud- en zilverlading van De Lutine die in 1799 bij Terschelling verging.

Het Franse fregat is sindsdien altijd tot de verbeelding blijven spreken vanwege de hoeveelheid goud en zilver aan boord. Er zijn diverse pogingen ondernomen de lading te bergen, een deel kwam boven water, maar het werd nooit duidelijk hoeveel er in de zeebodem achterbleef.

In jaren twintig besloot de NV Stoomboot-Maatschappij Texel op Texel (die destijds een stoombootverbinding tussen Harlingen, Den Helder en Oudeschild onderhield) een poging te wagen. Dat gebeurde samen met de NV Scheepvaart-Maatschappij Doeksen en Zonen op Terschelling. Beide rederijen sloten in 1928 een overeenkomst met scheepsverzekeraar Lloyds in London om te gaan bergen. Ze gaven vervolgens aandelen uit om voldoende geld bij elkaar te krijgen om De Lutine met stoomschelpenzuigers bloot te leggen. Een van die aandelen (nummer 1186) wordt vrijdag geveild. Het historische aandeel bood de toonder destijds het recht op één-twintigduizendste deel van wat er boven water zou komen. Halverwege de jaren dertig hielden Stoomboot-Maatschappij Texel en Doeksen het voor gezien, waarna zich weer een nieuwe berger meldde.

De Lionsveiling wordt vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur gehouden in het Glazen Paleis in de Wezentuin tijdens de Koningsparkty. Bijna vijftig kavels worden er geveild om geld voor goede doelen op te halen. Er worden twee TESO-aandelen geveild. De Lions streven ernaar die aandelen zoveel mogelijk op het eiland te houden. De Lions staan ook de hele middag in de Wezentuin om voor het goede doel hamburgers te bakken. In de ochtend staan de Lions met een kraam op de Groeneplaats waar kavellijsten en de veilingvoorwaarden liggen. Vanaf 13.00 uur zijn de kavels te zien in de Wezentuin te Den Burg.