Vlnr Frank van der Linde, Aryan Boshuis, Roel Struick. Michiel Uitdehaag, René Eelman, Theo Kuip en Martijn van Hengel.
Vlnr Frank van der Linde, Aryan Boshuis, Roel Struick. Michiel Uitdehaag, René Eelman, Theo Kuip en Martijn van Hengel. Foto: Jeroen van Hattum

Lintje voor vijf Texelse brandweermannen

Bij elkaar zijn ze goed voor liefst 121 jaar aan brandweerervaring. Alle vijf kregen ze vrijdagavond voor hun staat van dienst en inzet een Koninklijke onderscheiding.

Frank van der Linde, René Eelman, Martijn van Hengel, Aryan Boshuis en Roel Struick van de Texelse brandweer werden tijdens een personeelsavond in de kazerne in Den Burg gezamenlijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Uitdehaag speldde de lintjes op.

Frank van der Linde kwam in 1997 bij de brandweer in De Cocksdorp. Zijn kompaan Ed Kuiter had hem aangemeld, zonder dat hij het zelf wist. Frank ontwikkelde zich tot een dragende kracht van de kazerne in De Cocksdorp. Als lid van de oefencommissie is hij ook geregeld actief op de kazerne in Den Burg waar hij instructies geeft en andere brandweermensen onder zijn hoede neemt om hen voor te bereiden op examens.

René Eelman kwam 25 jaar geleden bij de brandweer en is al jarenlang één van de chauffeurs van de kazerne in De Cocksdorp. Burgemeester Uitdehaag omschreef hem als één van de steunpilaren als het gaat om de onderhoud van de ademlucht. Samen met zijn vriendin Ingrid - die ook bij de brandweer zit - is hij in het weekend geregeld in de kazerne in Den Burg voor onderhoudswerkzaamheden. Hetzelfde geldt voor de kazerne in De Cocksdorp.

Martijn van Hengel (25 jaar brandweer) was een paar jaar geleden één van de drijvende krachten achter een nieuwe brandweerwagen in Den Burg. Hij zorgde er mee voor dat de ladderwagen werd ingeruild voor een hoogwerker en samen met brandweerman Jan Klok zorgde hij een aantal jaar geleden voor een betere bereikbaarheid van de kazerne toen er een hoop te doen was over het net opgeleverde PHH-gebouw aan de Pontweg waar de brandweerkazerne is gevestigd. Martijn was ook de brandweerman die mond-op-neusbeademing toepaste op twee honden die na een brand bewusteloos naar buiten kwamen. Een hond bleef daardoor in leven.

Aryan Boshuis (25 jaar) raakte al vroeg bij de brandweer betrokken, omdat zijn vader Ad Boshuis jarenlang brandweerman was. Aryan werkt al jaren professioneel bij de brandweer en is er ook in zijn vrije tijd actief voor. Hij begeleidt de jeugdbrandweer en rookt graag vis die vervolgens wordt uitgedeeld aan de bar in de kazerne. "Je hebt duidelijk geen 9 tot 5 mentaliteit", aldus de burgemeester.

Roel Struick zat 26 jaar bij de brandweer en nam vorig jaar al afscheid. Hij was manschap, werd later chauffeur en zette zich als lid van de ondernemingsraad in voor de belangen van de vrijwilligers. Naast de brandweer is hij ook al jarenlang actief voor de Roparun en hij gaat jaarlijks een week skiën met gehandicapten in Oostenrijk.

Theo Kuip werd vrijdagavond ook bij de uitreiking betrokken, omdat hij na 31 jaar afscheid neemt van de brandweer. Hij kreeg eerder al een lintje. Hij werd nu beloond met de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid.

Het was de derde keer dat meerdere brandweermensen tegelijk Koninklijk werden onderscheiden. De eerste keer was in 2009 toen Kuip, Huug Snoek, Eduard Bos en Toon van Beek gezamenlijk een lintje kregen.

Begin 2016 werden Chris Meijer, Piet Knol, Piet Grisnich, Bert Barhorst, Peter Wetsteen en Theo Kemper benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau toen zij afscheid namen. Zij waren allen twintig jaar of langer in dienst geweest. Brandweerman Christiaan Rodenburg kreeg in 2017 vlak voor zijn overlijden een Koninklijke onderscheiding voor al zijn inspanningen bij de brandweer en de KNRM.