In 2007 werd het bedrijf Zilte Zaken gestart.
In 2007 werd het bedrijf Zilte Zaken gestart. Foto: Job Schepers

Ronald Biesboer krijgt energie van zijn drukke bestaan

Ronald Biesboer is dit jaar de voorzitter van TOP, velen kennen de Texelaar als mede-eigenaar van mediabedrijf Zilte Zaken dat uitgever is van onder meer de toeristische platforms TexelNU, KustNU en het glossy Zilt & Zakelijk. Dit jaar fuseerde Zilte Zaken met EN/OF ontwerp en communicatie. Hoog tijd dus om eens een kijkje te nemen bij het bedrijf aan de Emmalaan.

"Sinds 1 april is het team flink uitgebreid. Ik kan wel stellen dat we er vakmensen bij hebben gekregen, die weer allemaal frisse ideeën binnen hebben gebracht. Daar krijg je enorm veel energie van. We hebben TexelNU, KustNU, De Koog info kwam op ons pad, daarnaast hebben we Zilt & Zakelijk doorontwikkeld. We doen heel veel op reclamegebied en we hebben de boekjes over diverse onderwerpen zoals de TESO, de boetjes en de strandpalen en onlangs de Texelse fotografen. We hopen natuurlijk meer boeken in deze serie te maken."

Bakkerszoon

Dat Biesboer in de media terecht kwam, is helemaal geen vanzelfsprekendheid, vertelt hij: "Ik ben geboren als bakkerszoon op Texel. Ik groeide op bij mij ouders in de zaak in Den Burg waar nu de Sportshop zit. Maar ik wilde gaan studeren en vertrok van het eiland om eerst maar eens op de MDS de richting detailhandel te volgen. Toen ik drie jaar aan de overkant woonde, viel de compagnon van mijn vader uit en vroeg hij mij om even in de zaak te komen helpen. Dat heb ik toen bijna tien jaar gedaan. De marketingman zat er toen al een beetje in als ik het bekijk met de kennis van nu. Ik bundelde onze krachten met de groenteboer, bloemist en de slager. We stuurden elkaars klanten gericht door. Dat werkte als een trein. Op een gegeven moment kwam ik er wel achter dat mijn hart niet in de bakkerij lag. Ik wist dat Theo Legierse – die toen nog met de Sportshop zat waar nu de Kolonist zit – op zoek was naar een groter winkelpand. Ik ben naar hem toegegaan en heb gezegd: "Jij hebt de handel, ik de locatie." Een samenwerking was snel gemaakt. Maar hij kwam snel met zijn rug te zitten en ik kwam in een serie van tegenslagen in de privésfeer. Mensen om mij heen werden ernstig ziek of vielen weg. Ik nam de tegenslagen mee naar mij werk en kon het niet meer los van elkaar zien. Juist op dat moment kwam Peter Dral van de Kabelkrant." In 2003 koos Ronald zijn eigen weg en in 2007 werd Zilte Zaken geboren. "Aanvankelijk deden we dit met zijn vieren, tegenwoordig zijn Ralph (Grabowski red.) en ik de eigenaren."

TOP-voorzitter

Naast ondernemer, is Ronald dit jaar voorzitter van TOP, een taak die hij met plezier uitvoert. "Je kunt dingen op gang brengen. Namens TOP zijn onze standpunten wel bekend. De mobiliteit, huisvesting en onderwijs. Maar als TOP moeten we ook naar onszelf kijken. We zijn vaak gesprekspartner, maar we moeten de rug misschien wat vaker recht houden. We mogen best wel eens met de vuist op tafel slaan als geld niet terecht komt waar het terecht moet komen, tegen de afspraken in. Ik ben wel eens ongenuanceerd en gooi dingen er makkelijk uit. Zoals bijvoorbeeld tijdens de nieuwjaarsreceptie waar ik een balletje opgooide om een 'late avondboot' in te stellen. Ik snap heus wel dat TESO niet zomaar een extra boot kan laten varen. Maar ik vind het goed dat er over nagedacht moet worden. We zitten in een tijd dat bijna alle zaken goed lopen, maar steeds meer ondernemers te maken krijgen met een personeelstekort. Als je personeel van de overkant haalt, moet dat ook ergens verblijven. Als dat niet mogelijk is door een gebrek aan personeelshuisvesting, moet je andere opties zoeken om het voor personeel aantrekkelijk te maken. Er hoeft niet meteen een boot van de TESO te varen! Wie weet is er een variant mogelijk, waarbij een kleiner schip personeel overzet van Texel naar Den Helder. Een latere boot zou bovendien voor veel Texelaars – waaronder mijzelf - makkelijk zijn."

Veel onderweg

Voor de mede-eigenaar van Zilte Zaken zou een late boot ideaal zijn, hij pendelt veel met België. "Mijn partner woont in België met mijn zoontje Zeb (5) en Rob (14). Ik ga daar veel heen. Het is vier uur rijden inclusief boottijd en exclusief files. Dat doe ik met veel plezier natuurlijk, ik krijg er alleen maar energie van. Maar als de jongste dan vraagt of ik langer kan blijven, heb ik toch rekening te houden met de boot. Op Texel heb ik mijn vader en twee kinderen, Juup (14) en Beau. (19). Daar wil ik ook tijd voor vrijmaken. Daarnaast heb ik tennis-, hardloop- en voetbalvrienden en vind ik het ook leuk om zo nu en dan een borrel te drinken met vrienden. Dit is allemaal te combineren, als je het maar wil. Ik geniet van mijn leven, ook al is het druk."

Lees het hele interview met Ronald op de website van TOP.