Drukte ook tijdens evenementen, zoals hier het HavenVIStijn
Drukte ook tijdens evenementen, zoals hier het HavenVIStijn Foto: Job Schepers

Toeristische sector: "Het is tijd voor gerichte keuzes"

Opnieuw presenteert de TESO stijgende vervoerscijfers. Met een stijging van één procent lijkt de sterke toename echter af te vlakken.

Ondanks de stijging is er volgens Spooren genoeg reden om kritisch te kijken naar de ontwikkelingen. "Bij de VVV monitoren we heel veel. Ondanks dat het goed gaat, neemt de tevredenheid af. Het cijfer is gedaald van een 9,1 naar een 8,6. De beoordeling van de wandel- en fietsfaciliteiten is gedaald van een 9,3 naar een 8,8. Dat zijn nog steeds goede cijfers, maar ze zijn dalend. Het is tijd om keuzes te maken." Al dit soort cijfers zijn vanaf nu terug te zien op www.kadotexel.nl, een site met alle gegevens over toerisme.

Met de vaker terugkerende klacht dat het te druk is op Texel, is het wellicht niet verkeerd dat de groei afvlakt. Toch is het op een eiland waar men voor een groot deel leeft van toerisme belangrijk om ontwikkelingen in de gaten te houden. Het aantal mensen dat via de VVV aangeeft Texel als hoofdvakantie te boeken is gedaald van 35 naar twintig procent en het aantal mensen dat terugkomt van 86 naar tachtig procent. "Willen we kwantiteit of kwaliteit. Het cijfer voor de beoordeling van accommodaties is ongeveer gelijk gebleven, maar de verschillen met het gemiddelde is enorm geworden. Dat betekent dat het verschil in kwaliteit van de accommodaties gegroeid is in de ogen van de gast", vervolgt Spooren.

Texel duurder?

Vaak klinkt het geluid dat Texel steeds duurder wordt op het gebied van overnachtingen, die kritiek lijkt terecht. "Het aanbod groeit niet, de vraag wel. Zo werkt dat. Wij zien dat onze omzet als VVV zijnde harder stijgt dan het aantal boekingen. Wel boeken steeds meer mensen buiten de traditionele vakanties (inmiddels 43 procent)."

Veel wordt er gesproken op Texel over de autodruk. Cees de Waal bevestigt deze cijfers: "Het aantal voertuigen (PAE) is in de periode april 2017 tot en met februari 2018 ten opzichte van diezelfde periode in het voorgaande boekjaar toegenomen met 2,9 procent." Ricardo de Graaf, eigenaar van camping 't Woutershok in de Dennen denkt dat het probleem met de autodruk aangepakt kan worden. "Het woord 'druk' in de zin van veel mensen, is in mijn ogen relatief en wordt vaak gemeten aan bijvoorbeeld geen parkeerplaats kunnen vinden op maandagochtend bij de AH. Wanneer de voorgestelde maatregelen van de mobiliteitsvisie uitgevoerd zouden worden, kan het beeld al heel anders worden denk ik."

Harde cijfers van de horeca ontbreken, maar wie dagelijks in de supermarkt komt, weet dat daar de zaken goed gaan. "Jonge gezinnen gaan niet iedere dag uit eten en de natte horeca bezoeken ze al helemaal weinig. Zij kiezen er steeds vaker voor om hun boodschappen in de supermarkt te doen en gewoon in het vakantiehuisje of bij de tent te koken. Daar moet je als horeca en retail op inspelen", vertelt TOP-manager Michel Gregoire.

Investeren

Wil Texel de tevredenheid op hetzelfde peil houden of verbeteren, is er geld nodig. "En dat op allerlei vlakken; er is al veel geïnvesteerd in upgrading van verblijfsaccommodaties. Horeca en detailhandel volgen dat voorbeeld. Maar met name wat een aantal mobiliteitsonderwerpen betreft zijn grote investeringen nodig; zowel aan het wegen- als het fietspadennet. Een verbetering van de inkomstenstroom uit het TexelEvignet is hard nodig. Niet in prijs, maar wel qua verkoop. Als meer mensen dan nu een vignet aanschaffen, levert dat flink meer op", stelt Gregoire. Met name de fietspaden vergen een investering en dat terwijl er een constructief begrotingstekort aan zit te komen van €2,1 miljoen op het gebied van mobiliteit. "Een betere handhaving op het parkeervignet zou zeker helpen. Als iedereen die hier komt een parkeervignet zou hebben, levert dat al flink wat meer op. We moeten op Texel niet gaan denken dat het allemaal wel vanzelf komt. De concurrentie om ons heen neemt flink toe. In overige delen van de kop van Noord-Holland is het aantal bedden flink aan het groeien. Ook daar zit je dichtbij de kust", vervolgt Spooren.

Focus op voorzieningen

Erwin van der Linde, eigenaar van een fietsverhuurbedrijf in De Cocksdorp en De Koog kan zich vinden in de woorden van Frank Spooren. "We moeten inderdaad oppassen dat we ons niet uit de markt prijzen. We moeten zorgen dat we de prijs/kwaliteit verhouding in alle segmenten van het toerisme goed in de gaten houden. De dalende cijfers van terugkerende bezoekers en de terugloop van Texel als hoofdvakantie baren mij zorgen. We moeten er voor zorgen dat de huidige voorzieningen op peil blijven. Vooral onderhoud van fietspaden, wegen en dorpsinrichtingen hebben veel aandacht nodig. Zijn mening over het parkeervignet deel ik niet. Je zou voor het parkeervignet, naast het parkeren, meer kunnen bieden aan Texelaar en toerist. Veel gemeenten schaffen betaald parkeren zelfs af, het mag geen melkkoe worden."

De Graaf is van mening dat kwaliteit de leidraad zou moeten zijn. "En aan kwaliteit hangt vaak een prijskaartje. Echter ervaar ik in onze tak van sport ook dat de prijzen juist onder druk staan. Iets wat te wijten is aan de aanbieders zelf volgens mij. In mijn ogen is enerzijds de versnippering die plaatsvindt in de logiessector daar een oorzaak van. Er ontstaat branchevervaging; steeds meer particulieren en andere bedrijfstakken stappen in de logiesverstrekkersmarkt. Platformen als airBnB en social media vergemakkelijken dit. De desbetreffende aanbieders hebben met andere (vaak lagere) kostenstructuren te maken en kunnen daardoor ook vaak onbewust denk ik een kwalitatief goed aanbod tegen lagere prijs bieden. Professionele bedrijven kunnen vaak niet mee in deze prijs door hogere kostenstructuren. Gevolg is dat de markt uit balans raakt en onrustig wordt. Er wordt dan vaker 'paniekvoetbal' gespeeld met de prijs."

Wel stelt De Graaf een kanttekening. "Anderzijds zie ik ook de - ik kan geen goed woord bedenken, dus creëer ik er zelf maar een - vermassacialisering. Er worden steeds vaker logiesverstrekkers opgekocht door grotere bedrijven waardoor deze bedrijven schaalvoordelen behalen. Hierdoor wordt de overhead lager en kan er meer aan de prijsknoppen gedraaid worden. Voor kleine onderneming valt het niet mee om hier in mee te gaan. Met hetzelfde als gevolg; een onrustige en niet in balans zijnde markt. Daarnaast kunnen deze bedrijven ook vaak relatief makkelijker toeristische bedden verplaatsen. Zij hebben immers kapitaal om dit te doen en een stukje kapitaalsvernietiging wordt op de koop toegenomen. Ik pleit voor een gedegen onderzoek waarin de vraag gesteld wordt; 'wat heeft het toenemende toerisme voor gevolgen voor de toeristische economie op Texel?' Daarin meegenomen natuurlijk ook de gevolgen voor de Texelaar, want ik denk dat dat hand in hand gaat."

Lees het volledige artikel vanaf woensdag op de website van TOP.