"Bomen alleen kappen als het

nodig is en plant nieuwe terug"

Kaalslag, onduidelijkheid waarom er bomen worden gekapt en onduidelijkheid waar en wanneer het tot compensatie van gekapte bomen komt.

Punten die D66 en GroenLinks aandragen in een oproep aan het college om een helder bomenbeleid te formuleren. De afgelopen tijd werden op diverse plekken bomen gekapt wat tot de nodige kritiek leidde en een werkgroep om bomen op Texel te behouden.

Het college presenteert deze maand een nieuw groenbeheerplan en dat is volgens D66 en GroenLinks hét moment om een visie op bomen en ander groen vast te leggen. "En om afspraken te maken over het beheer en de communicatie."

D66 en GL pleiten ervoor dat er alleen bomen worden gekapt als dat echt nodig is. "We snappen dat het handig als er op bouwpercelen zo min mogelijk obstakels staan, maar wat er nu gebeurd is, kwalificeert wat ons betreft als kaalslag."

Als het aan de twee partijen ligt, keren er straks voor elke gekapte boom twee nieuwe exemplaren terug. De werkgroep, waarmee beide partijen contact hadden, pleitte daar eerder ook al voor. Het herplanten van een verwijderde boom wordt als andere optie genoemd.

Mensen zouden een zienswijze moeten kunnen indienen tegen de kap van bomen en bosschages in de openbare ruimte. In dat geval zou de gemeente tijdig en duidelijk moeten communiceren. Dat ging de afgelopen tijd onder meer bij de voorgenomen kap aan de Marsweg niet goed. De oproep staat in een motie die woensdag wordt ingediend tijdens de raadsvergadering. Andere partijen is gevraagd de motie te steunen.