TOP: kijk breder dan NP als adviesorgaan

Geen onderzoek naar louter de optie om het Nationaal Park over heel Texel uit te rollen. Als je onderzoekt, kijk dan met welke advies- en/of beheersfunctie het eiland zelf het meest gebaat is.

Die stelling neemt het Texels Ondernemers Platform (TOP) in, mede naar aanleiding van de voorzet die het bestuur van Nationaal Park Duinen van Texel onlangs heeft gedaan.

Dit standpunt vergt enige uitleg. TOP is in de persoon van manager Michel Gregoire namelijk vertegenwoordigd in het bestuur van het NP. In de discussie binnen het NP-bestuur schaarde hij zich niet achter het meerderheidsbesluit om te gaan onderzoeken of het mogelijk is om van heel Texel een NP te maken. "Elk bestuurslid zit daar zonder last of ruggenspraak. Ik vertegenwoordig de belangen van de ondernemers. In de tijd dat Han Lindeboom voorzitter was speelde het vraagstuk over het vergroten van het NP al. TOP was daar toen al geen voorstander van. Het bestuur van het NP heeft destijds een behoorlijke stem gehad in de beheersplannen voor Natura 2000, gebleken is toen dat we daar als ondernemers maar heel mondjesmaat aan te pas kwamen."

Goede rentmeesters

"Nu vragen wij ons af: waar haalt het NP de expertise vandaan? Het grootste deel van Texel is namelijk geen natuur, maar cultuurland. Ik heb tot nu toe geen aanknopingspunten gezien op basis waarvan wij dit zouden moeten onderzoeken. Ik zie daarom niet in waarom wij die uitbreiding zouden moeten ambiƫren. Dat doet overigens niets af aan het feit dat ondernemers ook heel goede rentmeesters van de natuur zijn. Elke ondernemers snapt dat natuur kwetsbaar is en dat je gebieden waar dat werkelijk nodig is moet afsluiten. Als het aan TOP ligt krijgt LTO ook een zetel in het bestuur van het NP. "

Breder kijken

De kans bestaat volgens NP-voorzitter mr. Jan van de Venis dat bij de huidige omvang de duinen hun status van NP in de toekomst kwijt zouden raken. Is dat erg? Gregoire: "Wat raken we dan kwijt? Het NP is een naam en een adviesorgaan. Dat raak je misschien kwijt, maar niet onze natuur. In Staatsbosbeheer hebben we al een heel goede natuurbeheerder. Bovendien beschikt Texel over een ander goed functionerend overlegorgaan: LONT. Daarin zitten landbouw, ondernemers en natuur- en andere organisaties regelmatig met elkaar om tafel. Als ergens een probleem is, dan praten we daarover en kijken hoe we dat met elkaar kunnen oplossen. Denk aan zoet water, vegetatie, etc. Dat werkt heel goed. Als er dus een onderzoek komt, moet dat zeker niet alleen focussen op het NP als "oplossing", maar veel breder kijken bij welke beheers- en adviesfunctie Texel het meest gebaat is. Neem daarbij ook mee dat Texelaars graag veel zeggingskracht over het eigen gebied hebben."