Het kantoor van ABN AMRO maandag tijdens de markt. Rechtsonder een fragment uit een reclamespotje over bankieren per video
Het kantoor van ABN AMRO maandag tijdens de markt. Rechtsonder een fragment uit een reclamespotje over bankieren per video Foto: Gerard Timmerman

Sluiting ABN AMRO: van begrip tot boosheid

Het kantoor van ABN-AMRO in Den Burg sluit vrijdag 20 april, alleen de geldautomaat voor opnamen en storten blijft, alsmede een sealbagautomaat. Gevoelens van begrip, teleurstelling en boosheid strijden om voorrang. De sluiting legt andere banken en financiële dienstverleners geen windeieren.

"Schandalig", zegt Corrie Witte uit Den Burg. "Ik heb jarenlang bij de ABN-AMRO gezeten. Als ik bij bepaalde zaken hulp nodig had, dan ging ik naar het kantoor. Zoals bij het opnemen van contant geld. Mjin man Wim en ik zijn in de tachtig en we zien slecht. Geld opnemen met zo'n display lukt niet. De mensen op kantoor zijn allemaal even vriendelijk. Zij kunnen het niet helpen. Eerst begonnen ze de openingstijden te beperken. En nu het hele kantoor dicht. Al hadden ze maar één dag in de week open gebleven. Vervelend voor ons als klant en het personeel, dat nu elders aan het werk moet. Wij hebben onze rekening opgezegd. Overstappen was best een gedoe, maar gelukkig is het nu allemaal rond."

Uitzondering

Volgens de bank betreft het een uitzondering. Karen de Vries van ABN-AMRO: "We hebben al onze klanten persoonlijk benaderd. Sommigen zijn teleurgesteld, een enkele klant zegt op. Maar dat aantal is verwaarloosbaar laag. Voor mensen op Texel die het heel lastig vinden om hun dagelijkse bankzaken zelf te regelen, bijvoorbeeld senioren, komt een financieel coach thuis langs bij de mensen om te helpen. Maar voor veel mensen is dat niet nodig. Voor een gesprek over een hypotheek of verzekering kan gebruik worden gemaakt van een persoonlijk videogesprek. Dat kan gewoon thuis achter de computer, op het moment dat de klant dat wil."

Een andere klant, mevrouw Mantel, heeft vrijdagmorgen net contant geld opgenomen. Maar meldde zich ook aan het loket. "Ik heb er moeite mee na het pinnen mijn pasje uit de automaat te krijgen. Ik hoorde via-via dat ze daarvoor een knijper hebben. Dus voor ze gaan sluiten, ben ik nog even binnen gestapt." Ze toont het apparaat dat ze net heeft ontvangen. Dat het kantoor sluit is voor haar geen reden over te stappen. "Ik snap het wel, want ook ik doe vrijwel alles met de computer. Wel jammer en sneu voor de medewerkers."

Andere banken?

Wat merken andere banken en financiële instellingen van de sluiting?

Pieter de Ridder van Jos Kager & Partners Financiële Dienstverlening: "Het is niet in ons nadeel, we krijgen wel wat meer aanloop. Mensen willen graag persoonlijk te woord worden gestaan, Texelaars gaan voor advies over hun bancaire zaken, hypotheken, verzekeringen niet zo snel naar Den Helder. Ze willen voor een praatje graag even bij hun adviseur kunnen binnen lopen. Niet alleen oudere mensen, ook jongeren."

Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland: "Het is niet zo dat klanten nu ineens massaal overlopen, maar we krijgen wel wat meer aanloop. Er is altijd een categorie die het jammer vindt als een bank een kantoor sluit. Zeker mensen die afhankelijk zijn van hulp en advies.

Natuurlijk kun je tegenwoordig veel bankzaken thuis achter je computer doen en zeker ook ouderen worden steeds digitaler. Maar het gaat er ook om dat je de digitale bank weet te combineren met een stuk persoonlijk advies op de momenten die er toe doen. Denk aan de aankoop van een huis. Niet zo lang geleden hebben we daarom fors geïnvesteerd in ons kantoor in Den Burg."