Column

Lentekriebels

Deze week werden we weer benaderd door de Texelse Courant of we nog interesse hadden om een stukje te schrijven voor de Gezond en Fit bijlage. Natuurlijk, heel graag zelfs. De grote vraag was echter waar zullen we het nu weer eens over hebben…

Suiker? Daar is al zoveel over te doen, moeten wij er dan nog een schepje bovenop doen?
Alcohol? Liever niet.
Slechte vetten? Nee niet weer.
Cholesterol? Zie hierboven.
Beweging dan? Bah.
Paaseieren? Voorbij.
Kerstdagen? Beetje vroeg dachten we, maar in ieder geval te laat.

We keken elkaar aan, haalden de schouders wat op, we wisten het gewoon niet meer. De zon scheen zacht door het raam naar binnen en had een verleidende werking. Zullen we even een blokje om?
We trokken onze jassen aan, sjaal om, handschoenen? Nou nee joh, het is april.Wat een heerlijk weer, het zonnetje voelde je branden en wat een Texels wonder, geen wind! "Oh, wat lekker zeg", zeiden we tegen elkaar, "We doen een grote ronde."

Texel is prachtig en vooral in het voorjaar. Overal narcissen en lieve kleine zachte bolletjes wol in de wei. Oh, ah. Al gauw ging de sjaal af en de rits van de jas een beetje open. Heerlijk, die zon. We hadden er flink de pas in en er werd wat gekakeld. We hadden oog voor een vrolijk veulentje en plukten wat verdwaalde bloemetjes voor thuis. Zonder er erg in te hebben waren we zo een uurtje verder en hadden we vijf kilometer op de teller staan. Lekker meegenomen toch?

Eenmaal weer op het honk hadden we net als twee kleine kinderen geen zin om naar binnen te gaan. We doken de schuur in, haalden de tuinstoelen tevoorschijn en begonnen als een bezetene te soppen, want ja we hadden geen zin in allerlei kruipend ongedierte onder ons gat.

Er werd een grote pot thee gezet, mouwen werden opgestroopt en broekspijpen gingen omhoog. Het zag er lekker kuis uit die spierwitte ledematen. Zittend met ons ogen dicht hadden we opeens zat ideetjes, alleen geen ruimte meer in onze column.

Het waren gewoon de lentekriebels geweest die ons dwars hadden gezeten.

Beste mensen geniet van een gezond en fit voorjaar, tot de volgende keer.

Voedingspraktijk Texel,
Barbara Kooijman en Gerry van Exel.