Ellen van Straten:
Ellen van Straten: "De rust, de ruimte, de natuurlijke geluiden van vogels, wind en water. Dat vind ik heerlijk." Foto: Jeroen van Hattum

Goed om met elkaar wat milder te zijn

Favoriete plek op Texel

Mijn favoriete plek op Texel is ons huis in de De Ruyterstraat, waar het heerlijk is om terug te keren of om van daaruit op pad te gaan. Maar ik ben natuurlijk heel graag buiten en dan word ik het meest blij van de kust, zowel de Noordzeestranden als de Wadden. Ik houd van licht en ruimte en het lukt goed om op plekken zoals De Hors aan je trekken te komen. Het seizoen maakt niet zoveel uit, alles heeft zijn charme.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Als tweedejaars stagiaire vanuit de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw Warmonderhof kwam ik 26 jaar geleden voor het eerst op het eiland om een seizoen mee te werken op Sint-Donatus, de biologisch-dynamische zuivelboerderij (wat nu de Novalishoeve is geworden). Ik was op zoek naar een fris bedrijf op een mooie plek, eigenlijk had ik naar Denemarken gewild maar het lot schikte anders. Maar goed ook! Op de boerderij leerde ik Edwin van Straten kennen en al snel waren we tot over onze oren verliefd. Het was en is een goeie match gebleken: we zijn nog steeds gelukkig met elkaar, we hebben twee mooie zonen (Kalle van 18 en Lars van 20) en we zijn een hoop levenservaring rijker.

Veel voldoening en plezier als ik een gewas zie ontstaan

Wat voor werk doe je?

Ik werk bij Marc.Foods als teler van zilte groente. Mijn uitdaging is om het jaar rond een zo groot mogelijk aanbod van zilte groente te verzorgen en te verkopen. Van lamsoortjes in het voorjaar tot zeekool in de winter en alles wat daar tussen zit. Hoe gekker, hoe leuker ik het vind; zilte aardbei en tomaat, zeekoolbroccoli en salty fingers. Het werken op het land, een gewas zien ontstaan en de jaargetijden bewust beleven: daar haal ik veel voldoening en plezier uit. Als het dan ook nog lukt om onze producten goed te vermarkten, zowel landelijk als lokaal, dan ben ik apetrots.

Wat doe je naast je werk zoal?

Vooral ontspannen, ik houd van koken en lekker eten, banjeren met de hond, tuinieren, lezen en sinds kort heb ik er een hobby bij; zee-kajakken. Geweldig vind ik het en nu het weer wat warmer wordt, kunnen we weer gaan varen. Woensdagavond oefenen en zondagochtend een tocht. Ik ben op dit moment niet maatschappelijk actief, toen onze kinderen nog klein waren, hielp ik graag mee op de Vrije School in de schooltuintjes. Nu zijn ze groot en komen daar andere dingen voor in de plaats. De oudste studeert en woont in Den Haag samen met zijn vriendin, de jongste doet nu examen en gaat na de zomer dezelfde kant op. Zowel mijn man als ik zijn beide geen Texelaars en in onze resterende vrije tijd zijn we ook regelmatig aan de overkant voor familie en vertier.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Meestal word ik erg blij van de Texelaar; nuchter, direct en aanpakkers. Veel mensen genieten van het kleine en het nu en dat vind ik mooi en plezierig

Natuur op Texel?

Juist door in de natuur te zijn, te werken op het land, te banjeren aan de kust en het varen op het water, ervaar ik het meeste van wat Texel uniek maakt. De rust, de ruimte, de natuurlijke geluiden van vogels, wind en water. Dat vind ik heerlijk. Uitkijkpunten met uitlegbordjes zijn ook mooi maar van een andere orde, niet mijn voorkeur.

Wat moet blijven zoals het is?

Een eiland, het ongerepte, de ruimte en de mogelijkheid om te scharrelen. Letterlijk zoals op de Hors en bij de Slufter en zeker ook figuurlijk; bijzondere mensen met bijzondere bezigheden moeten we ook koesteren. Dat alles geeft sjeu aan de samenleving en maakt het eiland uniek.

Wat zou er anders mogen?

Ten eerste en allerbelangrijkste; zo snel mogelijk energieneutraal! Op alle manieren die maar voorhanden zijn, dat is hard nodig voor ons mensen, de natuur en alles wat na ons komt en leeft. Soms is het goed om met zijn allen wat milder te zijn, te kijken naar wat je verbindt als samenleving en wat je met elkaar kunt en wilt bereiken voor nu en in de toekomst

Goede herinnering aan Texel?

Alle afgelopen 26 jaar, alle herinneringen zijn waardevol, de blije -en de verdrietige, ik hoop dat er nog veel bij komen.

Zonde aan Texel?

Verkeersbordenverrommeling en luid en vervuilend gemotoriseerd toeristisch verkeer (stil en elektrisch zou geweldig zijn, zien en horen die mensen ook meer op hun rondje over het eiland). De verarming van het landschap doordat er minder of geen vee loopt in natuurgebieden of op dijken in het kader van nieuwe natuur. Ik hoop op een divers en duurzaam landgebruik in de toekomst, goed voor de boeren, de consument, dieren en planten.

Grote pluim op Texel?

Tja, een persoon dat zou ik zo niet weten, maar bijvoorbeeld de vrijwilligers bij de brandweer en de KNRM mogen van mij een dikke pluim krijgen.

Een dag burgemeester?

Als ik burgemeester zou zijn voor één dag zou ik beleidsmakers - landelijk en lokaal - mensen uit de praktijk en bewoners van het eiland beter begrip voor elkaars werk en behoeften proberen te laten krijgen. Waarschijnlijk is de burgemeester zelf hier al veel mee bezig, haha.

Met wie zou je een goed gesprek willen hebben?

Ah zoveel mensen; kom maar op; van de koning tot Carol Klein van de BBC, Gardeners World, teveel mensen om op te noemen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Blij leven en werken met geliefde mensen en dieren om mij heen.

Volgende Eiland Van...?

Ik zou graag Karien Blankenburgh in deze rubriek terugzien, een bezige dame en actief op vele fronten, in de landbouw, natuureducatie en op het water. Lijkt mij leuk!