Plan vogeluitkijkpunt bij paal 15 leidt tot vragen vanuit de raad

"Er komt een nieuw vogelkijkpunt in de duinen bij paal 15." Het bericht in magazine Natuureiland Texel dat vorige week werd verspreid, leidde vorige week tot vragen in de raadscommissie.

Bedoeling is dat op het duin een hoog punt komt waar vogelaars zeevogels voorbij kunnen zien trekken. "Het staat al lang bovenaan het verlanglijstje van de vogelaars." Er is niet toevallig voor paal 15 gekozen. "Dit stukje van het eiland steekt het verst in zee. Bovendien komt het diepere water van de Noordzee hier het dichtst bij de kust. Zeevogels vliegen vaak op de grens van diep en ondiep water. Het is zelfs statistisch aangetoond dat op Texel bij Westerslag de grootste aantallen zeevogels gezien worden en dat ze hier ook van het meest dichtbij worden gespot." Voor het uitkijkpunt worden twee schotten haaks op elkaar geplaatst, zodat men bij alle windrichtingen uit de wind staat. De ondergrond moet verhard en er moet een goed begaanbaar wandelpad komen. Ook komen er informatieborden. De toegang komt naast de parkeerplaats.

"Staatsbosbeheer en het hoogheemraadschap steunen de keuze voor deze plek. Hier doet het vogelkijkpunt geen afbreuk aan het landschap en de natuurwaarden en belemmert het de functie van de zeewering niet." Kosten €50.000,-. Het initiatief komt van Stichting Vogeleiland Texel. Helemaal zeker is het kennelijk nog niet, het bericht houdt met de opmerking "hoogstwaarschijnlijk" nog een slag om de arm. "Afhankelijk van vergunningen en financiering wordt het vogelkijkpunt wellicht al komend najaar aangelegd", meldt het blad.

Veronne Koot (TB) vroeg zich dinsdagavond af of de gemeente hiervoor wel een omgevingsvergunning heeft verleend. Wethouder Kingma moest het antwoord schuldig blijven.