Kinderen laten de ouders een filmpje op de iPad zien.
Kinderen laten de ouders een filmpje op de iPad zien. Foto: Jeroen van Hattum

Ouders ervaren lessen kinderen

Een Snickers, een Mars en een kort filmpje op een iPad over het verschuiven van aardplaten en de gevolgen daarvan. Ogenschijnlijk heeft het weinig met elkaar te maken, maar daar denken ze op de Vliekotter in Oosterend anders over.

De Mars en de Snickers stelden beiden een aardplaat voor, vertelden leerlingen Monika en Shelsy donderdagavond tijdens een demonstratie voor ouders op de basisschool. De volwassenen mochten - na het zien van het filmpje - de Snickers in de ene hand nemen en de Mars in de andere hand. Daarna was het een kwestie van hard tegen elkaar schuiven op tafel en ontdekken wat er gebeurde. Het snoepgoed schoof in elkaar waarbij de Snickers 'won' omdat de inhoud dankzij de nootjes harder was dan de inhoud van de Mars. Het was een praktijkles om te ervaren wat er gebeurt als aardplaten tegen elkaar schuiven.

De kinderen van de bovenbouw lieten zo verspreid door de Vliekotter met achttien workshops zien hoe zij tegenwoordig op school met 'onderzoekend leren' bezig zijn. Enkel kennis opdoen, is in de huidige vorm van onderwijs niet meer het belangrijkste; het gaat er ook om dat kinderen vaardigheden leren als samenwerken, problemen oplossen en nieuwe dingen leren door zelf te onderzoeken wat kan en mogelijk is.

Om het allemaal tastbaar te maken, hield de Vliekotter een speciale ouderavond waarbij de ouders even in de huid van de kinderen kropen en zelf konden ervaren wat de kinderen op school doen en waar de kinderen vervolgens thuis over vertellen. Zo was er bijvoorbeeld ook een workshop waarbij ouders van aluminiumfolie een bootje moesten vouwen en vervolgens moesten kijken hoeveel knikkers ze in dat bootje konden doen, voordat het zelfgevouwen bootje in een bak water ten onder ging. Was bedoeld om te ontdekken wat de beste vorm is om een bootje zo lang mogelijk drijvende te houden en hoe het bootje zo stevig mogelijk kan worden.

Bij een andere workshop moest met spaghetti een zo hoog mogelijk bouwwerk worden gebouwd en daarbij kwam het aan op inzicht. Leuk was ook een workshop waarbij de ouders een rauw ei met rietjes moesten omkleden. Daarna lieten leerlingen Jetta en Guusje de ingepakte eieren van steeds grotere hoogten op de grond vallen om te ontdekken hoe lang ze heel zouden blijven. Volgens schoolleider Helga Roersma van de Vliekotter is het 'onderzoekend leren' een volgende stap in de ontwikkeling van het basisonderwijs volgens de 21st Century Skills waar de school al een paar jaar aan werkt. "Het opdoen van die vaardigheden is nodig om aan de maatschappij van de toekomst deel te kunnen nemen."